Az épület egy része kigyulladt

Berlin tiltakozik a szudáni német nagykövetséget ért támadás miatt

A német külügyminiszter pénteken elítélte a Németország kartúmi nagykövetségét ért támadást és hivatalába rendelte Szudán németországi nagykövetét.

2012.09.14 18:40MTI

Guido Westerwelle Berlinben közölte: a szudáni fővárosban, Kartúmban működő német nagykövetség épületének egy része kigyulladt, amikor a Mohamed prófétát gyalázó, Amerikában készült film miatt tüntető tömeg bejutott a diplomáciai képviseletre. A nagykövetséget még korábban kiürítették, a német diplomaták közül így senkinek nem esett bántódása. "Munkatársaink mind biztonságban vannak" - mondta a külügyminiszter. Westerwelle a lehető leghatározottabban elítélte a támadást. 

Elítélte a muzulmán világban tüntetéseket kiváltó alkotást is, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "ez a szégyenletes videó nem igazolja az erőszakot". A Spiegel Online - a Der Spiegel című hetilap internetes oldala - szerint azonban nem csupán az Innocence of Muslims (A muszlimok ártatlansága) című filmnek a YouTube videómegosztóra feltöltött előzetese ellen tiltakoztak a kartúmi német nagykövetségnél. A lap szerint helyi vallási vezetők napok óta Németország ellen hangolják híveiket, arra hivatkozva, hogy német szélsőjobboldali csoportok iszlámellenes tüntetéseket tartanak, amelyeken Mohamed prófétát gyalázzák. 

A Spiegel Online szerint nyilvánvalóan az Észak-Rajna-Vesztfáliáért (Pro NRW) nevű párt váltott ki megütközést Kartúmban. A németországi muzulmán befolyás visszaszorításáért küzdő Pro-mozgalom az idén tavasszal tartott helyi törvényhozási választást felvezető kampányban többször szervezett tüntetést mecsetek elé, és transzparenseiken Mohamed-karikatúrák is szerepeltek. A lap beszámolója szerint a szudáni külügyminisztérium csütörtökön közleményben követelte Angela Merkel német kancellártól, hogy tiltson be minden olyan politikai megmozdulást, amelyen előkerülnek Mohamed-karikatúrák. 

A szudáni külügyminisztérium egyben elítélte a kancellárt, amiért 2010-ben átadott egy kitüntetést Kurt Westergaard dán grafikusnak, és a sajtószabadság példájaként méltatta az öt évvel korábban a muzulmán világban felháborodással fogadott Mohamed-karikatúrák rajzolójának munkásságát. Más német sajtójelentések szerint Szudán berlini nagykövetét már pénteken délelőtt berendelték a külügyminisztériumba, mert voltak arra utaló jelek, hogy a tüntetés elveszítheti békés jellegét és veszélybe kerülhet a nagykövetség. 

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint Guido Westerwelle a nagykövetnek elmondta, Németország elvárja a kartúmi kormánytól, hogy gondoskodjék a német diplomáciai képviselet biztonságáról.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mekkora kár keletkezett az épületben és a diplomaták mikor dolgozhatnak benne tovább. Az azonban tudható, hogy iszlamista csoportok vasárnapra újabb tüntetést szerveznek a kartúmi német nagykövetség elé. A szudáni fővárosban pénteken a brit és az amerikai nagykövetséget is megtámadták a Mohamed prófétát gyalázó amerikai amatőr film ellen tiltakozó akciók során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.