Azeri kiadatás

Örmény tüntetés a berlini magyar nagykövetség előtt

Mintegy száz németországi örmény tiltakozott szombaton a berlini magyar nagykövetség előtt az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt azeri katonatiszt, Ramil Safarov kiadatása ellen.

2012.09.08 17:30MTI

A tüntetést a németországi örmények központi tanácsa (ZAD) - a németországi örmény közösségeket összefogó szervezet - és a népirtások feltárásáért küzdő német szervezet, az elismerés munkacsoport (AGA) szervezte.

A résztvevők közül többen transzparenseket tartottak a magasba, ezeken egyebek mellett az állt, hogy "az örmények bocsánatkérést várnak Budapestről", és "Magyarország megsérti az európai alapértékeket", illetve "Európához tartozik még Magyarország?". Tessa Hofmann, az AGA vezetője beszédében hangsúlyozta: fel kell állítani egy független testületet a kiadatási ügy kivizsgálására.

A mintegy másfél órás, békés tüntetés szervezői az MTI-t arról tájékoztatták: a berlini demonstráció mellett a müncheni magyar főkonzulátus előtt is tüntetést tartanak. Azat Ordukhanyan, a ZAD elnöke az MTI-nek kijelentette: "Nem az örmény néppel évszázados barátságban álló magyar nép ellen, hanem a budapesti kormány ellen tüntetnek". A magyar kormány - mint fogalmazott - "Ramil Safarov kiadatásával elfogadhatatlan és az európai alapértékekkel összeegyeztethetetlen lépést tett." Ugyanakkor a budapesti vezetés "még helyrehozhatja a hibát". "Az a legkevesebb, hogy "Magyarország elismeri Hegyi Karabahot" - tette hozzá.

Az elnök közölte: a két németországi demonstráció "csak a kezdet", a közeljövőben tiltakozó akciók sorát indítják el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.