Azeri kiadatás

Örmény fórum: bocsánatkérést és magyarázatot vár a magyar kormánytól

Bocsánatkérést és magyarázatot vár a magyar kormánytól az Örmény Szövetségek Európai Fóruma Ramil Sahib Safarov azeri katonatiszt kiadatásáért.

2012.09.07 14:59MTI

Ashot W. Grigorian szerint az európai országokban élő örmény diaszpórát képviselő szervezet Safarov kiadatásának ügyében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, illetve a hágai Nemzetközi Bírósághoz kíván fordulni. "Jelenleg a beadványokat előkészítő jogi szakértők csapatának összeállítása zajlik, ha ezzel elkészültünk, bíróság elé visszük a magyar-azeri ügyet" - jelentette ki Ashot W. Grigorian az MTI-nek. Rámutatott: a beadvány elképzelésük szerint néhány hónapon belül elkészülhet.

Grigorian elmondta: szervezetük nyitott arra, hogy az ügyben egyeztetést folytasson a magyar féllel. "Szeretnénk meghallgatni a magyar kormány álláspontját, de ez még nem jelentené, hogy az előkészületben lévő eljárást leállítjuk" - jegyezte meg. Hozzátette: egy ilyen - általuk elvárt - találkozótól bocsánatkérést remélnek, valamint azt, hogy magyarázatot kaphatnak a kiadatás miértjére.

Az Örmény Szövetségek Európai Fóruma úgy véli, a kiadatás során hiba történt, mert a magyar kormány feltételezhette volna, hogy Safarovot szabadlábra helyezik. "Tudjuk, a magyarok nem olyan naivak, hogy elhitték volna, hogy Safarov börtönben marad Azerbajdzsánban, hiszen 2005-ben még egy utcát is elneveztek róla Bakuban" - jelentette ki mindazonáltal a szervezet elnöke.

A szervezet álláspontja szerint Magyarországnak kezdeményeznie kellene, hogy az azeri katonatisztet visszaszállítsák Magyarországra, hogy ott töltse le büntetését. "Elég, ha elismerik, hogy hiba történt a kiadatás során, s akkor Magyarország tisztázta magát" - szögezte le Grigorian.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal (az első híradások még a kapcsolatok megszakításáról szóltak, de Jereván ezt később pontosította). Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.