Dróntámadás következtében

Tényleg meghalt az al-Kaida második vezetője

Ajman az-Zavahíri, az al-Kaida terrorszervezet vezetője megerősítette kedden a szervezet második számú vezetőjének, Abu Jahja al-Líbinek a halálhírét.

2012.09.11 07:35MTI

Zavahri videoüzenetében tájékoztatta a muzulmánokat és a mudzsahideket (iszlám szent harcosokat) al-Líbi "mártíromságáról". Az amerikai kormány június elején jelentette be, hogy Abu Jahja al-Líbi meghalt egy dróntámadásban Pakisztánban. Al-Líbi irányította a terroristák és a lázadók mindennapi tevékenységét Pakisztánban, és tartott kapcsolatot a szervezet regionális sejtjeivel a világban. Akkor lett a terrorszervezet második számú vezetője, amikor Ajman az-Zavahri átvette az al-Kaida vezetését Oszama bin Laden halála után. 

Zavahri éles szavakkal kelt ki Barak Obama ellen, "hazudozónak" minősítve az amerikai elnököt, aki - mint fogalmazott - elhiteti az amerikaiakkal, hogy az al-Kaidát le lehet győzni az egyik vagy a másik személy meggyilkolásával. Ugyanakkor Obama elsiklik afelett - mondta -, hogy Amerika kudarcot vallott Irakban és Afganisztánban. Zavahri fivére közben a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva közölte kedden, hogy kész közvetíteni a béketárgyalásokon az iszlamisták és a Nyugat között. Muhammed az-Zavahri kifejezte óhaját, hogy létrejöjjön a béke a muzulmán és a nem muzulmán világ között.
 
"Én nem valamiféle csoportot képviselek. Én közvetítői szerepet vállalok" - hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy ez nagyon nehéz feladat. Muhammed az-Zavahri hatoldalas javaslatában tíz évre szóló békemegállapodást indítványoz az iszlamisták és a nyugatiak között. Ebben egyrészt azt a feltételt szabnák, hogy az Egyesült Államok és a Nyugat tartózkodjék a muzulmán területekre való behatolástól és az iszlám elleni háborútól, bocsássa szabadon az összes, "muzulmán vallási szélsőséggel" vádolt foglyot. 

Cserében az iszlamisták kötelezik magukat a nyugati világ elleni támadások beszüntetésére, valamint arra, hogy nem provokálnak újabb konfliktust, sőt védelmezik majd "a Nyugat törvényes érdekeit az iszlám világban". Muhammed az-Zavahri egyébként tizennégy évet ült egyiptomi börtönben, mert azzal vádolták, hogy annak idején részt vett az Anvar Szadat egyiptomi elnök elleni merényletben (ezt a vádat ő mind a mai napig tagadja).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.