Több mint száz halálos áldozat

Az al-Kaida jelentkezett a hétvégi iraki merényletek elkövetőjeként

Az al-Kaida helyi szárnya jelentkezett hétfőn a több mint száz halálos áldozatot követelő hétvégi iraki merényletsorozat elkövetőjeként.

2012.09.10 17:11MTI

E támadásokkal "megtoroltuk a szafavida börtönökbe bezárt szunniták megkínzását és meggyilkolását" - közölte az Iraki Iszlám Állam nevű szervezet.

A szafavidák a perzsa sahok türkmén származású dinasztiája voltak a XVI. és a XVIII. század között. E sahok síizmusra térítették a mai Irán lakosságát, majd a mai Irak egy részét is, onnan azonban később kiűzte őket az Oszmán Birodalom. Ma a szélsőséges szunniták nevezik szafavidáknak a síitákat.

Irakban csak augusztusban 26 bebörtönzöttet végeztek ki. Az igazságszolgáltatás közlése szerint legnagyobb részük az al-Kaida tagja volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.