A politikai pártok mélyen megosztottak

Ausztrália: deportálnák a csónakokon érkező menedékkérőket

Malájziai, pápua-új-guineai és naurui táborokba deportálnák az ausztráliai menedékkérőket egy canberrai parlamenti javaslat alapján. Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet bírálta a tervezetet.

2012.08.13 11:27MTI

A törvényhozás elé terjesztett hétfői javaslat szerint a szóban forgó táborokba deportálnák azokat a menedékkérőket, akik csónakokkal igyekeznek elérni az ausztrál partokat. A fegyveres erők volt főparancsnoka, Angus Huston vezette szakértői csoport által kidolgozott tervezet célja a menedékkérők beáramlásának megakadályozása.

A javaslat elkészítésével Julia Gillard miniszterelnök hat héttel ezelőtt bízta meg a testületet, miután egy héten belül két - embercsempészek által működtetett - hajó borult fel Indonézia és Ausztrália között, és a feltételezések szerint legkevesebb 90 menedékkérő a vízbe fulladt. Egy friss - hivatalosan meg nem erősített - lapjelentés szerint további 67 menedékkérőnek nincs nyoma.

Az ausztrál politikai pártok mélyen megosztottak a kérdés kezelésében. Gillard miniszterelnök ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a tervezet elősegíti a megoldás megtalálását.

Értesülések szerint ebben az évben több mint 7000 menedékkérő érte el az ausztrál partokat. Sokan közülük háború sújtotta országokból, a többi között Afganisztánból, Irakból ás Sri Lankáról érkeztek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.