Indok nélkül

Brazília egymondatos emailben adott menedékjogot egy bolíviai ellenzéki szenátornak

Brazília politikai menedékjogot adott egy bolíviai ellenzéki szenátornak, aki az ország La Paz-i nagykövetségére menekült, mert állítása szerint halálosan megfenyegették.

2012.06.09 07:44MTI

Brazília egy egymondatos emailben közölte pénteken döntését a nagykövetséggel, illetve Roger Pinto szenátorral, és nem indokolta meg, hogy miért tesz eleget a kérésének.

Pinto egy kis jobboldali párt tagja. Korrupcióval vádolja Evo Morales bolíviai elnök kormányát, de állítását nem támasztotta alá bizonyítékkal. Május 28-án menekült a brazil nagykövetségre, miután - mint állítja - ő és családja halálos fenyegetéseket kapott telefonon. Pinto családjának tagjai nincsenek a nagykövetségen.

A bolíviai kormány azt állítja, hogy Pinto szökésével csupán le akarja járatni Moralest. Szintén korrupcióval vádolja a szenátort, és bíróság elé akarja állítani, mert állítása szerint gazdasági kárt okozott a szövetségi államnak, amikor még a Brazíliával szomszédos Pando állam kormányzója volt. Azon kormányzók egyike volt, akik 2008-ban fellázadtak Morales ellen. A lázadást Morales leverte, és ezután kezdődött az ellenzéki vezetők megvádolása korrupcióval.

Pinto annak ellenére, hogy megkapta a brazil menedékjogot, az 1954-es diplomáciai egyezménynek megfelelően addig nem utazhat Brazíliába a La Paz-i nagykövetségről, amíg Bolívia nem hagyja jóvá a brazil vezetés döntését - közölte a brazíliavárosi külügyminisztérium szóvivője. Ha Bolívia nem hagyja jóvá a döntést, akkor Pintónak két választása van: vagy visszavonja a menedékkérelmét és elhagyja a nagykövetséget, vagy fel kell készülni arra, hogy nagyon sokáig a külképviseleten marad - mondta a szóvivő.

Pinto szenátor az első Morales megosztott ellenzékének tagjai közül, aki Brazíliától kapott menedékjogot, mások már kaptak menedéket Perutól, illetve Paraguaytól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.