A külső határokat figyelik

Brit lap szerint drónok alkalmazására készül az EU

Pilóta nélküli repülőgépekkel akarja ellenőrizni déli területeit az Európai Unió - jelentette vasárnap a Mail on Sunday című brit lap.

2012.08.12 15:29MTI

Az Eurosur programban alkalmazott repülőgépek feladata az illegális bevándorlókat szállító, a Földközi- és az Égei-tengeren haladó hajók felismerése, illetve a terrorizmus elleni küzdelem lenne. E feladatok végrehajtására 400 millió dollárt irányoztak elő.

A katonai célú optikai megfigyelőrendszerrel ellátott drónok hatékonyabbak, mint a műholdak és a szokványos repülőgépek - írta a brit újság, amely szerint a berendezésekkel felszerelt, pilóta nélküli gépek folyamatosan fognak járőrözni az EU déli határán, s videofelvételeiket és egyéb információikat egy elemző központnak továbbítják.

Az Eurosur az EU külső határainak védelmére létrehozott Frontex irányításával fog működni, a központja Varsóban lesz. Az Európai Bizottságban már egyeztetett program az Európai Parlament elé kerül jóváhagyásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.