Elítéli az ENSZ az amerikai támadásokat

A drónok lesznek a néma gyilkosaink

Egy ENSZ vizsgálóbiztos felszólította Washingtont, hogy igazolja a katonai robotrepülőgépek egyre gyakoribb, célzott gyilkosságok végrehajtására történő bevetését.

2012.06.19 21:19Konrád - ma.hu

Az Egyesült Államok hadserege és a CIA napi rendszerességgel vet be drónokat Afganisztánban, Pakisztánban, Irakban, Jemenben és Szomáliában. Márpedig a vizsgálóbiztos szerint az ártatlan civilek halálával járó támadások sérthetik a nemzetközi jogokat.

Christof Heyns, az ENSZ igazságszolgáltatáson kívüli, sommás vagy önkényes kivégzések különmegbízottja elmondja a 28 oldalas az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának készített jelentésben, hogy Washingtonnak tisztáznia kell a jogi alapjait annak a politikának, hogy a feltételezett al-Kaida és tálib vezetőket valamint azok munkatársait inkább megöli, minthogy megpróbálná elfogni.

„A kormánynak tisztáznia kell az eljárásokat, amelyek biztosítják, hogy ezek a célzott gyilkosságok összeegyeztethetőek a nemzetközi humanitárius jogokkal és az emberi jogokkal és az alkalmazott intézkedéseket vagy stratégiákat amik megakadályozzák a baleseteket, valamint az annak érdekében bevezetett intézkedéseket, hogy az állítólagos jogsértések esetében gyors, alapos, hatékony és független nyilvános kivizsgálásra van lehetőség” - áll a jelentésben.

“Noha a dróntámadások mennyiségéről különböző számadatok állnak rendelkezésre, egy fontos pontban minden tanulmány egyetért: az elmúlt három évben a számuk drámaian megnőtt” - állítja Heyns. Az ENSZ hivatalnok példának hozta fel a pakisztáni Emberi Jogi Bizottság adatait melyek szerint csak 2010-ben az amerikai drónok 957 embert öltek meg az országban. A 2004-óta megölt több ezer embernek nagyjából 20% volt ártatlan civil.

Heyns nyomatékosította, hogy a nemzetközi humanitárius jog megköveteli, hogy mindent elkövessenek annak érdekében, hogy a gyanúsítottat elfogják és bármely erő alkalmazásnak összeegyeztethetőnek kell lennie a szükségesség és az arányosság elvével. Hozzátette, hogy Washingtonnak nem sikerült kielégítő választ adnia az elődje Philip Alston által 2009-ben megfogalmazott aggodalmakra.

A drónok használata feszültséget okoz Amerika és a szövetségesei között is. Ezek a támadások generálták azt a konfliktust az USA és Pakisztán között, aminek eredménye az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok pakisztáni utánpótlási vonalának elvágása lett.

Zamir Akram nagykövet hétfőn az ENSZ emberi jogi szervezete előtt azt mondta, kormánya úgy tekinti az amerikai drónok bevetését országa területén, mint ami illegális, kontra produktív és sérti Pakisztán szuverenitását. “Ártatlanok ezrei, köztük nők és gyerekek haltak meg ezekben a válogatás nélküli támadásokban” - mondta el a nagykövet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.