Nem ismerték a híres betegséget

Állandóan verték, mert káromkodott - pedig csak beteg

Egy Tourette-szindrómával küzdő, Georgia állambeli férfi azt állítja: a rendőrök hatástalanították a tüneteit enyhítő szerkezetet, majd saját szórakozásukra megverték.

2012.07.20 14:53Konrád - ma.hu

A 34 éves Charles Ray feljelentette a Chatham megyei sheriff hivatal rendőreit, akik 2010 júliusában tartóztatták le kábítószer birtoklásért, majd figyelmen kívül hagyták könyörgéseit és bántalmazták. Mikor bevitték a sheriff hivatalába, Ray saját bevallása szerint figyelmeztette a rendőröket, hogy a fémkereső kapun történő áthaladás deaktiválhatja azt a szerkezetet, ami kontrollálja a Tourette-szindróma tüneteit. Ha a műszer nem működik, Rayen irányíthatatlan tikkelés és obszcén kitörések lesznek úrrá, ami a betegség tipikus tünete. 

“Miközben a cellájába vezették, a felperes figyelmeztette az őt kísérő sheriff helyetteseket, hogy nem lenne szabad áthaladni a fémkeresőn, mert az rossz hatással lehet a Tourette készülékre és hatástalaníthatja azt” - áll a feljelentésben. “A rendőrök nem vették figyelembe a felperes figyelmeztetését és kötelezték, hogy átmenjen a kapun, ami valóban kikapcsolta a Tourette készüléket”.

Ezek után Ray a rendellenesség kegyelmére volt bízva, aminek eredménye a rendőrök általi folyamatos zaklatás és verés lett. Mivel nem volt ura cselekedeteinek és mondandójának - dacára könyörgésének - a rendőrök több ízben is ütötték-rúgták, miközben le volt kötözve. Ray ügyvédei szerint a férfit órákra egy székhez kötözték, sem vizet sem ételt nem kapott és a mosdót sem használhatta.   

A feljelentés szerint az események után a pszichiátriai osztály vezetője megpróbálta eltűntetni a rendőrök jogsértésnek nyomati. A jelentések szerint Ray “önmagát a falhoz verte és ez okozta a sok sérülését”. A hivatal vezetője, St. Lawrence sheriff ellen már tettek feljelentést jogtalan fogva tartás miatt.

A Tourette-szindróma (Gilles de la Tourette-szindróma, TS) egy idegrendszeri betegség, amelyre a tic-nek nevezett ismétlődő, akaratlan mozgások (motoros tic, például csapások és rúgások, felugrás) és hangadások (vokális tic, például morgások, vakkantások) tartós fennállása jellemző. Gyakran ezek a tic-ek helyzethez nem illő szavak, káromkodások hangos akaratlan kimondását is jelentik - írja a Wikipedia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.