Izrael Iránt vádolja

Nyomoznak a burgaszi öngyilkos merénylő után

A szerdai bulgáriai robbantásos merényletben 5 izraeli állampolgár vesztette életét, rajtuk kívül meghalt a bolgár buszsofőr és a feltételezett merénylő, illetve megsebesült 32 személy.

2012.07.19 18:11MTI

A merénylet helyszínén, a burgaszi repülőtéren tartott sajtóértekezletén a tárcavezető elmondta, hogy egy izraeli nő, akiről korábban azt közölték, hogy meghalt a kórházban, életben van, az intenzív osztályon ápolják. A 32 sebesült közül 31 izraeli állampolgár, ketten kómában vannak. A 32. sebesültet még nem sikerült azonosítani. 

A három legsúlyosabb sebesültet egy szófiai kórházba szállították. Huszonnyolc izraeli sebesültet, akiket egy burgaszi kórházban ápoltak, valamint mintegy hatvan izraeli turistát, akik szerencsésen elkerülték a merényletet, délelőtt repülőgépen Izraelbe szállították, onnan viszont törvényszéki szakértők érkeztek Bulgáriába, hogy segítsék a vizsgálatokat. 

A merénylő a nyomozás jelenlegi állása szerint egy fiatal férfi volt, és DNS-minta alapján próbálják azonosítani, a különböző adatbázisokban folyik a kutatás - közölte Cvetanov. Feltételezések szerint a férfi a detonáció előtt már körülbelül egy órával a helyszínen volt, mozgását rögzítették a biztonsági kamerák. A Novinite bolgár hírügynökség csütörtöki jelentése szerint a repülőtéren működő biztonsági kamerák felvételein egy sportosan öltözött, hosszú hajú férfi látható. 

A férfi hátizsákkal járkált, és rövidnadrágot viselt, úgy volt öltözve, mint egy egyszerű turista. A hírügynökség szerint a robbanás után az ő holttestén voltak a legsúlyosabb sebek. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Iránt tette felelőssé a történtekért. "Pontosan 18 évvel az argentínai zsidó közösség központjánál elkövetett robbantás után a gyilkos iráni terror ismét ártatlan emberekre csapott le" - fogalmazott. "Izrael erőteljes választ fog adni az iráni terrorra" - tette hozzá. 

Avigdor Liberman külügyminiszter azt mondta a Kettes Csatorna nevű izraeli tv-állomásnak: lehet, hogy a pokolgépet a buszra erősítették, ugyanúgy, ahogy februárban Indiában az izraeli nagykövetség egyik autója elleni merényletben. Kijelentette, hogy közvetlenül vagy közvetve az iráni Forradalmi Gárda állhat a merénylet mögött. 

A Forradalmi Gárda a keményvonalas iráni elnökhöz, Mahmúd Ahmadinezsádhoz közel álló elitalakulat. Izraeli tisztségviselők korábban elmondták, hogy Bulgária, amely népszerű úti cél az izraeli turisták körében, ki van téve a Törökországból beszivárgó iszlamista szélsőségesek támadásának. A szerdai merénylet színhelye alig 60 kilométerre van a török határtól.

Az elmúlt hónapokban több országban is merényletet kíséreltek meg izraeli diplomaták ellen. A zsidó állam Iránt vádolta a robbantások, illetve a merényletkísérletek kitervelésével, amit Teherán tagad, de egyes elemzők szerint az iszlám köztársaság meg akarja bosszulni az iráni atomprogramon dolgozó tudósok elleni gyilkosságokat, amelyek mögött Izraelt sejti. 

Az elmúlt nem egészen két évben legalább négy atomtudóst öltek meg Iránban. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter az Irán támogatta Hezbollah libanoni síita milíciát tette felelőssé a történtekért. "A terrorizmus világméretű hullámával állunk szemben (...) a burgaszi merényletet a Hezbollah emberei hajtották végre iráni megbízásra" - mondta a miniszter. Az iráni állami televízió visszautasította azt a vádat, hogy Teheránnak szerepe volt a robbantásban. 

A televízió honlapjára csütörtökön feltett kommentár "nevetségesnek" és "szenzációhajhásznak" nevezte az izraeli vádakat, próbálkozásoknak Irán és szövetségesei, például Szíria hitelének rontására. 

"Az Iráni Iszlám Köztársaság, amely a terrorizmus legnagyobb áldozata, úgy véli, hogy embertelen cselekedet ártatlan személyek életének veszélyeztetése" – jelentette ki az al-Alam arab nyelvű iráni televízió szerint Ramin Mehmanparaszt külügyi szóvivő. Irán elítél mindenfajta terrorcselekményt, bárhol is követik el azokat - tette hozzá a szóvivő. A burgaszi repülőtér egyelőre zárva van, de Cvetanov közlése szerint csütörtök este újra megnyílik a forgalom előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.