Legalább hárman meghaltak

Öngyilkos merénylet egy izraeli busz ellen a bulgáriai tengerparton

Izraeli szemtanúk szerint a burgaszi robbantást feltehetően egy öngyilkos merénylő követte el

2012.07.18 18:46MTI

A szemtanúk arról számoltak be, hogy valaki felszállt a buszra, és a hatalmas robbanás ekkor következett be. Burgasz polgármestere azt közölte, hogy izraeli turisták voltak a buszon, a rendőrség azonban ezt még nem erősítette meg.

Az eddigi jelentések szerint a robbanásban hárman meghaltak, több mint húszan megsebesültek - közölte a bolgár belügyminisztérium. Az egyik bolgár televízió legalább hét halottról számolt be, egyikük a buszvezető.

A bolgár elnök, a miniszterelnök és a belügyminiszter a helyszínre indult.

A robbanás a Buenos Aires-i zsidó közösségi ház ellen 1994-ben elkövetett, 85 halálos áldozatot szedő merénylet évfordulóján történt.

Az izraeli külügyminisztérium is megerősítette, hogy szerda este robbanás történt egy izraeli turistákat szállító autóbuszon Burgaszban.

A külügyminisztérium közölte: 140 izraeli turista érkezett egy charterjárattal Bulgáriába, megérkezésük után mintegy 40 perccel történt a detonáció a turistákat szállító egyik buszon.

A burgaszi polgármester szerint a busz csomagtartójába helyezték a robbanóanyagot. A buszon mintegy 40-50 utas volt, feltehetően húsznál is több a sebesültek száma.

Az izraeli médiának szemtanúk panaszkodtak a repülőtéri tűzoltók lassú reagálásáról, mondván: "15 perre volt szükségük, hogy megkezdjék az oltást".

Bojko Boriszov bolgár kormányfő utasítására azonnal Burgaszba indult a miniszterelnök-helyettes, aki a belügyminiszter is egyben, valamint a külügyminiszter és az egészségügyi miniszter, továbbá két egészségügyi felszereléssel ellátott repülőt irányítottak Burgaszba.

Izraelben válságstáb létrehozására adott utasítást Avigdor Liberman külügyminiszter a szerdai burgaszi robbanás miatt, és ő is folyamatos kapcsolatot tart bolgár kollégájával - közölte a jeruzsálemi rádió.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.