Újabb mészárlás a közel-keleten

Rémálom egy szíriai faluban

Az ellenzék szerint a kormányerők lerohantak egy falut Hama tartományban, és legalább 200 embert megöltek.

2012.07.13 19:08Konrád - ma.hu

Több riport is idézett olyan felkelőket, akik helyi szemtanúktól szereztek tudomást a támadásról. Az állami televízió a “terroristákat” vádolja a gyilkolással. Hama úgynevezett Forradalmi Vezető Tanácsa szerint Tremseh falut helikopterekkel és tankokkal támadták majd később kormányoldali milícia rohanta le. Több ember - többségük civil - vesztette életét az ágyúzásban a többit állítólag fejbe lőtték a kormányerők.

Az Al Arabiya szerint a holttesteket szétszórták a város épületeiben és vagy 150 holttestet gyűjtöttek halomba a helyi mecsetben. A falu iskolája elpusztult. Független források még nem erősítették meg a híreket. A kormány nem engedélyezi a külföldi újságíróknak, hogy a harci területekre lépjenek, míg az ENSZ megfigyelők felfüggesztették missziójukat mikor a múlt hónapban a rövid életű tűzszünet után kiújultak a harcok.

Az állami TV “terroristákat” vádol a mészárlással, nyomatékosítva, hogy a kormány katonái csak aztán vonultak be, hogy a helyiek segítséget kértek tőlük. Damaszkusz szerint a felfegyverzett ellenzékiek hajtották végre a vérengzést, hogy a közvéleményt maguk felé hangolják és kieszközöljék az ENSZ-nél a fegyveres beavatkozást. Az SNC összehívta a BT gyűlését a mészárlásra hivatkozva. Az USA ENSZ nagykövete, Susan Rice a hírekre reagálva azt twittelte: “A tryameshi mészárlás rémálomszerű - drámaian illusztrálja a BT beavatkozásának szükségességét”.

Az ENSZ becslése szerint a 15 hónapos krízis során mindeddig 10.000 ember vesztette életét, míg az ellenzék szerint ez a szám inkább 15.000.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.