Még több pénzt kérnek az égi orgyilkosokra

Elsőbbséget élveznek a Pentagon játékszerei

A Pentagon arra kéri a Kongresszust, hogy újabb dollármilliókat csoportosítsanak át a védelmi költségvetésből a tengeren túli drón-hadműveletekre.

2012.07.05 15:55Konrád - ma.hu

A Honvédelmi Minisztérium 641 millió dollár átcsoportosítását kéri más Pentagon projektektől, amit ha elfogadnak, afganisztáni felderítő és megfigyelő küldetések támogatására használnak majd fel. Az USA jelenleg arra készül, hogy 2014 végéig formálisan is lezárja az afgán háborút, és egyre több pénzt ölnek a távirányítású légi eszközökbe, amiknek köszönhetően kevesebb katonára van szükség a harci vagy megfigyelési feladatokhoz.

A Bloomberg jelentéséből kiderült, hogy ha a Kongresszus elfogadja a Pentagon kérését, akkor 94.2 millió dollárt költenek majd a Boeing által gyártott alig nyolcvan kilós, 3 méter szárnyfesztávú ScanEagle drónokra. A törpe megfigyelők akár 48 órán át képesek 5000 méteres magasságban a levegőben maradni és komoly szerepet játszottak a szomáliai kalózok által elrabolt túszok megfigyelésében. A Boeing szerint a kicsi UAV ideális arra, hogy hajók fedélzetéről röpüljön küldetésre.

Ha megkapja a pénzt, a Pentagon 6 parancsnoki központot telepít majd Irakból Afganisztánba. Úgy vélik a ScanEagle műveletek az országban segíthetnek az arra irányuló erőfeszítésben, hogy az afgánok képesek legyenek ellenállni a felkelők jelentette veszélynek. Noha Obama elnök szeretné, ha a háború minél gyorsabban véget érne a múlt év során rengeteg erőszakos esemény történt. Tíz ével a hadműveletek megkezdése után tavaly augusztus volt a leghalálosabb hónap az amerikaiak számára, hiszen 66 katonát vesztettek el.

Bár a ScanEagle a kisméretű UAV-ok közé tartozik a kutatók jelenleg is dolgoznak egy újfajta drónon, amit a valaha készített legkisebb szuperszonikus hajtóművel látnak majd el. A Forbes jelentése szerint a Colorado Egyetem kutatói keményen dolgoznak egy űrkorszaki hajtómű elkészítésén, ami egy alig két méter hosszú repülőt lesz képes meghajtani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.