A palesztinok hozzájárulnak

Mérgezésgyanú: exhumálhatják Arafat holttestét

A Palesztin Hatóság beleegyezett szerdán, hogy exhumálják Jasszer Arafat holttestét, miután új feltételezések láttak napvilágot arról, hogy az egykori palesztin vezetőt megmérgezték polóniummal.

2012.07.04 16:07MTI

Egy svájci intézet megvizsgálta Arafat ruháit, amelyeket özvegye, Szuha Arafat bocsátott a rendelkezésükre, és DNS-mintákon mutatták ki a radioaktív anyagot - adta hírül az al-Dzsazíra pánarab televízió kedden.

A hatóság közölte, beleegyeznek az özvegy kérésébe, hogy exhumálják a Rámalláhban eltemetett Arafat holttestét.

Arafat rövid franciaországi kórházi kezelés után 2004-ben halt meg, és már akkor megindultak a találgatások, hogy a politikust esetleg az izraeliek ölték meg.

Jigal Palmor izraeli külügyi szóvivő szerdán visszautasította a vádat, azt állítván, hogy az al-Dzsazíra híre minden alapot nélkülöz. "Nem Izrael döntött úgy annak idején, hogy Arafat kórházi dossziéját zárolják" - mondta a szóvivő.

Korábban Száeb Erekát palesztin főtárgyaló úgy nyilatkozott, hogy az al-Dzsazíra beszámolója bizonyítja: "Arafat halálának politikai okai voltak". Erekát nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását követeli, hasonlót ahhoz, amely a volt libanoni kormányfő, Rafik Haríri elleni merényletre igyekezett fényt deríteni. "Egyetlen palesztin sem fog békén maradni addig, amíg nem derül ki az igazság. A szívem azt diktálja, hogy nem természetes halállal halt meg" - mondta a főtárgyaló a palesztin rádióban.

A The New York Times 2005-ben idézett Arafat addig titokban tartott betegdossziéjából. A francia orvosok azt írták, nagyon valószínűtlen, hogy Arafatot megmérgezték, vagy hogy AIDS-ben szenvedett volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.