Gesztus a béketárgyalásokért

Palesztinok holttesteit adta át Izrael

Izrael átadta a Palesztin Hatóságnak csütörtökön nyolcvan palesztin harcos földi maradványait, tizenegyét pedig az iszlamista Hamász uralta Gázai övezetbe szállítják át. Az izraeli kormányfői szóvivő reményét fejezte ki, hogy e gesztus segít újraindítani a béketárgyalásokat.

2012.05.31 10:34MTI

A holttestek Ciszjordániában, egy "ellenséges harcosok" számára létesített, elhagyott izraeli katonai temetőben voltak elföldelve - némelyikük évtizedek óta. Sok öngyilkos robbantó volt köztük.
   
"Reméljük, hogy ez az emberiességi gesztus egyszerre szolgál bizalomépítő intézkedésként, és segít újraindítani a békefolyamatot - mondta Mark Regev, Benjámin Netanjahu miniszterelnök szóvivője. - Izrael kész a béketárgyalások azonnali felújítására minden előfeltétel nélkül."
   
Mahmúd Abbász palesztin elnök a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi zsidó telepbővítések leállítását tekinti a tárgyalóasztalhoz való visszatérés előfeltételének. A béketárgyalások éppen az építkezések ügye miatt szakadtak meg 2010-ben.
   
A ciszjordániai székhelyű Palesztin Hatóság és a Hamász egyaránt hivatalos gyászünnepségeket tervez csütörtökön a halottak emlékére, akiket az államiságért vívott harc hőseinek tekintenek. Támadásaikban, merényleteikben izraeliek tucatjai haltak meg. A Palesztin Hatóság közzétette a "91 mártír" nevét.
   
Az izraeli (jobboldali) Terrorizmus Áldozatainak Szövetsége még az utolsó pillanatban a legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy megakadályozza a holttestek átadását a palesztin hatóságoknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.