A német államfő szolidaritását hangsúlyozza

Joachim Gauck: A mielőbbi izraeli látogatást szívügyemnek tekintem

Bő két hónappal hivatalba lépése után Joachim Gauck első állami látogatása hétfőn Izraelbe vezetett. A német államfő gesztusával hazája Izrael iránti szolidaritását akarja kifejezni.

2012.05.28 16:41MTI

"A mielőbbi izraeli látogatást szívügyemnek tekintem. Ez az állami látogatás aláhúzza Németország és Izrael mindig is különleges kapcsolatait" - mondta Gauck, aki nemcsak az izraeli vezetőkkel tárgyal, hanem Rámalláhban találkozik a Palesztin Hatóság képviselőivel is, köztük Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.
   
Vendéglátójával, Simon Peresz izraeli államfővel és Benjámin Netanjahu kormányfővel tárgyal majd a közel-keleti helyzetről és az iráni atomkonfliktusról, de szó lesz Günter Grass közelmúltbeli, sok bírálatot kiváltott verséről is, amely nyomán a német Nobel-díjas írót nem kívánatos személlyé nyilvánították Izraelben.
   
Gauck fölkeresi a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt emlékközpontot és találkozik az 1972-es müncheni olimpia túszdrámája áldozatainak hozzátartozóival.
   
"Nekünk németeknek különleges feladatunk, hogy megőrizzük a soára való emlékezést. Az Izraellel szembeni német felelősség és az antiszemitizmus elleni küzdelem politikánk sarokpillérei" - hangsúlyozta a német államelnök a holokausztra utalva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.