Alaptalan feltételezés?

Izrael cáfolta, hogy 20 ezer katonát küld Ciprusra

Izrael hétfőn cáfolta, hogy 20 ezer katonát akarna Ciprusra vezényelni azért, hogy megvédje érdekeltségeit a szigetnél tervezett nagyszabású földgáz- és olajfeltárás során.

2012.05.21 14:35MTI

Az egyik török hírügynökség vasárnap egy ciprusi görög forrásra hivatkozva közölte: Izrael maga szeretné irányítani ciprusi energiaprojektjeit, s az ebben részt vevő, 30 ezer fős személyzet védelmére mintegy 20 ezer fős csapatot vezényel a szigetországba. Az izraeli külügyminisztérium ugyanakkor alaptalannak minősítette a feltételezést, hangsúlyozván, hogy Izrael eddig sem szándékozott, és ezután sem fog külföldön csapatokat bevetni. 
   
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Dimítrisz Hrisztofiasz ciprusi államfő állítólag február 16-án egyeztetett a két ország közös terveiről, amelynek pontos részletei nem ismertek. A hírügynökségnek nyilatkozó, a nicosiai kormányhoz közel álló forrás szerint Hrisztofiasz arra kérte Netanjahut, hogy győzze meg az izraeli üzletembereket az Észak-ciprusi Török Köztársaságban lévő befektetéseik megszüntetéséről.
   
Netanhaju felajánlotta, hogy Izrael magára vállalja a földgáz kitermeléséhez szükséges létesítmény összes költségét.
   
Ciprus nemrég jelentette be, hogy 15 vállalat, illetve konzorcium tett ajánlatot a földközi-tengeri sziget déli partjai mentén feltételezett kőolaj- és földgázlelőhelyek kiaknázására. Mindez politikai kérdéssé vált a közel negyven éve óta megosztott szigeten; Ankara többször jelezte, hogy ellenzi és törvénytelennek tartja a szóban forgó feltárásokat.
   
A görögök és törökök lakta Ciprus 1974-ben szakadt két részre, amikor Törökország katonai beavatkozást hajtott végre azon görög puccskísérletet követően, amelynek egyik fő célja a sziget Görögországgal történő egyesítése lett volna. A görögök lakta Ciprusi Köztársaság 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, ám az 1983-ban magát függetlenné nyilvánító Észak-ciprusi Török Köztársaságot csak Ankara ismeri el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.