Közös jelentést készítettek a segélyszervezetek

EU-s pénzből épült palesztin létesítményeket rombol Izrael

Segélyszervezetek közös jelentésükben azt állítják: Izrael 62, európai uniós támogatásból épült lakóházat, víztárolót és gazdasági épületet rombolt le tavaly, és további 110 létesítményt fenyeget ilyen veszély.

2012.05.14 07:37MTI

A helyi és nemzetközi civilszervezetek által készített jelentés kiadását az EU külügyminisztereinek hétfői brüsszeli ülése elé időzítették. A szervezetek alkotta csoport neve: A lakóhelyükről elűzöttek ügyének munkacsoportja (DWG), és a csoport elnöklő szervezete az ENSZ Humanitárius Ügyeit Koordináló Hivatala (OCHA).
   
A DWG szerint a lerombolt létesítmények felépítésére Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia, Lengyelország, Írország és az Európai Bizottság adta a pénzt. Franciaország áprilisban tiltakozott Izrael párizsi nagyköveténél amiatt, hogy az ország hatóságai leromboltak két olyan víztárolót a ciszjordániai Hebron város környékén, amelyet egy francia mezőgazdasági együttműködési terv keretében építettek fel.
   
Az OCHA szerint Izrael 2011-ben összesen 620 építményt rombolt le az általa megszállt Ciszjordániában, az EU által finanszírozott és lerombolt építmények tízszeresét.
   
A Ciszjordánia civil életét felügyelő izraeli katonai testület közölte: kötelessége bontási határozatot kiadni minden olyan építményre, amelynek nincs építési engedélye. Willow Heske, az Oxfam brit segélyszervezet szóvivője azonban az AFP-nek nyilatkozva azt mondta: az engedélyezési rendszer "hátrányosan megkülönbözteti a palesztinokat, és a nemzetközi joggal ellentétes". "Tapasztalatunk szerint, ha szabályosan akarnak építkezni, akkor akár két évet is kell várniuk az engedélyre, amelyet a végén nem kapnak meg. Úgy látjuk, hogy a zsidó telepesek viszont minden nehézség nélkül kapnak terület-besorolási és építési engedélyeket ezeken a területeken" - mondta.
   
A DWG felszólította az EU-t, hogy tegyen valamit az ügyben. "Az európai kormányoknak meg kell győződniük arról, hogy állampolgáraik pénzét hasznosan költik el, ezért fel kell szólítaniuk Izraelt, hogy vessen véget a támogatásból létrehozott épületek lerombolásának" - szögezte le Nishant Pandey, az Oxfam palesztin segélyezési csoportjának igazgatója a jelentésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.