Több száz rendőr a repülőtéren

Izrael nem kér a palesztinbarát tüntetőkből

Izrael több száz rendőrrel erősítette meg vasárnap fő repülőterének rendfenntartó erejét, hogy kitoloncolhassa az országból azokat a külföldieket, akik a palesztin területek izraeli megszállása elleni tüntetésekre érkeznek.

2012.04.15 13:45MTI

A korábbi évekhez hasonlóan Izrael arról is gondoskodik, hogy a palesztinbarát külföldiek fel se szállhassanak az Izraelbe tartó gépekre.
   
Az izraeli rendőrség szóvivőjének tájékoztatója szerint több száz külföldi érkezése várható vasárnap a Ben Gurion repülőtérre. Négy, Párizsból érkező palesztinbarát aktivistát már vissza is fordítottak Tel-Avivból. Állampolgárságukat nem közölte a szóvivő. A mintegy 650 fős, megerősített rendőri egység felkészült az esetleges rendbontásra is - tette hozzá.
   
A palesztinok az idén már harmadik éve rendezik meg az "Üdvözöljük Palesztinában!" nevű akciót, amelyre külföldi szimpatizánsokat is várnak. A korábbi években több súlyos incidens történt a palesztin területeken és az Izrael határainál megrendezett tüntetéseken, az izraeli hatóságokkal való összecsapásokban több tüntető életét vesztette.
   
Az izraeli belügyminisztérium szóvivője már korábban bejelentette, hogy elküldték a légitársaságoknak azoknak a külföldieknek a listáját, akik "nemkívánatosak" az országban, és közölték a társaságokkal, hogy nekik kell állniuk a kitoloncolandó utasok visszautazásának költségét, továbbá más, pontosan meg nem határozott szankciókkal is megfenyegették őket. Ezek hatására és a listák alapján a légitársaságok csütörtök óta törölték legalább száz ismert aktivistának a helyfoglalását.
   
Nem engedtek felszállni sok embert a Lufthansa és a Swiss Air társaságok Izraelbe tartó járatára vasárnap reggel a párizsi Roissy repülőtéren. Ezután közülük többen tüntetést rendeztek a légikikötőben. A francia hatóságok fel voltak készülve az esetleges tüntetésre, a demonstrálókat több tucatnyi rohamrendőr vette körül. A tüntetők egy része a Lufthansa pultjához vonult, hogy "hivatalos írásbeli igazolást" kérjen a beszállási engedély megtagadásáról.
   
"Mozgalmunk teljesen békés, mégis sajnos továbbra is úgy kezelnek bennünket, mint bajkeverőket" - mondta Olivier Buchotte, a palesztin akció egyik franciaországi szervezője.
   
Mintegy húsz palesztinbarát aktivista feljutott vasárnap Genfben egy Tel-Avivba tartó járatra, több tucatnyit azonban megakadályoztak a svájci hatóságok ebben - közölték a palesztin mozgalom helyi szervezői. Egy rendőrségi szóvivő azonban azt állította, hogy csak két embert nem engedtek felszállni a gépre. Hozzátette, hogy körülbelül harmincan tüntetést rendeztek a repülőtéren.

Jaakov Kac izraeli közlekedési miniszter viszont hazája közszolgálati rádiójának nyilatkozva azt mondta: "Izrael nem engedheti meg, hogy területére provokátorok lépjenek, akiknek az a szándékuk, hogy veszélyeztessék az ország jogát szuverenitásának megvédésére." A miniszter egyes aktivistákat azzal vádolt meg, hogy "Irán-barát szervezethez tartoznak".
   
Ezzel szemben a Merec ellenzéki baloldali párt vezetője, Zehava Galon kijelentette: "elment az eszük azoknak, akik ezt az országot vezetik, úgy csinálnak, mintha valami rejtegetnivalónk volna". "Azzal nem válik meg nem történtté a palesztin területek megszállása - amely már 45 éve tart -, hogy egy új vasfüggönnyel lezárják a határokat".       
   
A palesztinok tavaly júliusban hirdették meg az akciót. Izrael már akkor is elérte, hogy a légitársaságok a gépre való felszállását is megakadályozzák több tucatnyi olyan embernek, akik a palesztin területekre akartak utazni, de "nemkívánatosnak" minősültek. Az izraeliek a Ben Gurion repülőtérről 69 érkező utast fordítottak vissza.
   
A palesztinoknak az a céljuk az akcióval, hogy felhívják a figyelmet a palesztin területekre való bejutás Izrael általi szigorú ellenőrzésére. Látogatók csak az izraeli hatóságok által ellenőrzött közúti átkelőhelyeken vagy úgy juthatnak el Ciszjordániába, hogy repülőgépen előbb valamelyik izraeli légikikötőbe érkeznek. Ennek ellenére folyamatosan több száz külföldi - köztük palesztinbarát aktivista - tartózkodik a Jordán nyugati partján.
   
A Hamász radikális palesztin szervezet kizárólagos irányítása alatt álló Gázai övezet esetében Izrael korlátozza a külföldi újságírók, diplomaták és segélyszervezeti alkalmazottak belépését is a területre.
   
Az AFP szerint az "Üdvözöljük Palesztinában!" mozgalomnak körülbelül 1500 tagja van, köztük 500-600 francia állampolgár. Az idén részt akarnak venni egy nemzetközi iskola felavatásán Ciszjordániában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.