Szigorúbb büntetések lépnek életbe

Új terrorizmusellenes törvényeket írt alá a szíriai elnök

Három új törvényt hagyott jóvá Bassár el-Aszad szíriai elnök, amelyek révén szigorúbb büntetéseket lehet kiszabni azokra, akiket bűnösnek találnak terrorizmus vádjában.

2012.07.02 16:44MTI

Azok, akik terrorista szervezetet alapítanak, irányítanak, vagy annak tagjai, tíztől húsz évig terjedő kényszermunkával sújthatók - áll a hétfőn jóváhagyott egyik új terrorizmusellenes törvény szövegében. A jogszabály kimondja, hogy ennél még súlyosabb is lehet a büntetés, ha a vádlott a rendszer megváltoztatására vagy az államberendezkedés megváltoztatására törekszik. Halálbüntetés is kiszabható, ha az illető halált okozó vagy maradandó egészségkárosodást okozó támadásért felelős. 

Súlyos büntetést helyeznek kilátásba a törvények az ellen is, aki pénzzel, fegyverrel, lőszerrel, kommunikációs eszközzel vagy olyan információval lát el terroristákat, amelyeket felhasználhatnak a rendszer ellen. A terrorizmus támogatásának büntetési tétele 15-től 20 évig terjed. A damaszkuszi kormány álláspontja szerint a tavaly márciusban kezdődött kormányellenes megmozdulásokból kialakult fegyveres felkelés résztvevői terroristák, akiket titokban nyugati országok támogatnak. A jogszabályokat alig pár nappal az után fogadta el a törvényhozás, hogy Bassár el-Aszad kijelentette: az ország háborúban áll.
 
"Felelősséggel tartozunk azért, hogy az ország minden sarkában megszűnjön a terrorizmus" - mondta Aszad. A szíriai hadsereg három hete indított átfogó műveletet azok ellen a területek ellen, ahol kormányellenes fegyveresek jelenlétét gyanítja, miközben az ellenzéki erők is fokozták fegyveres tevékenységüket.
 
A SANA szíriai állami hírügynökség beszámolója szerint egy, az al-Kaidához közel álló szervezet vállalta egy kormánypárti televíziós állomás elleni múlt heti támadás elkövetését. A kormány azt is állítja, hogy több embert, főleg tunéziaiakat vettek őrizetbe, akik kapcsolatban állnak az al-Kaidával, és Szíriában a kormány által terroristáknak bélyegzett ellenzéki fegyveresek oldalán harcoltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.