Irán is sikertelenségről beszél

Szíriai egységkormány - a hivatalos sajtó kudarcnak tartja a genfi megállapodást

Amellett, hogy a szíriai ellenzék elutasította vasárnap a Genfben megszületett nemzetközi rendezési tervet, a szíriai hivatalos sajtó is kudarcnak tartja azt. A hatóságok nem fűztek kommentárt hozzá.

2012.07.02 07:46MTI

"Semmilyen rendezési kísérlet nem lehet eredményes, ha nem a törvényesség forrásán, a nép véleményén alapszik. A szíriaiak képesek nemzeti párbeszédet folytatni egymással, és ebben nincs helye sem szomszédos, sem távolabbi országoknak, különösen olyanoknak, akik szíriaiak meggyilkolására buzdítanak" - írta a hatalmon lévő Baasz párt lapja.

Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter-helyettes szintén úgy ítélte meg, hogy a genfi tanácskozás sikertelen volt, alapvetően azért, mert magát Szíriát és a szíriai eseményekre befolyással bíró országokat (mint Iránt) nem hívták meg rá.

A szíriai ellenzék bejelentette, hogy hétfőn Kairóban kétnapos tanácskozást kezdenek, és azon több arab ország miniszter jelen lesz.

A nemzetközi hatalmak vasárnapra virradóra elfogadták a szíriai nemzeti egységkormány felállítását célzó béketervet, de nyitva hagyták a legfontosabb kérdést, hogy játszhat-e bármiféle szerepet Bassár el-Aszad szíriai elnök a politikai átmenet folyamatában. Az elvi megállapodás úgy szól, hogy Szíriában teljes jogkörrel bíró nemzeti egységkormányt kell alakítani. A kölcsönös konszenzus alapján felállítandó kormányban részt vehetnek a jelenlegi kormány, az ellenzék és egyéb csoportok tagjai is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.