Szíria beismerte

"Mi lőttük le a török vadászgépet" - videóval

Damaszkusz beismerte, hogy a szíriai légierő lőtte le a péntek délben a Földközi-tenger fölött, a szíriai partoknál eltűnt török vadászgépet.

2012.06.23 10:15MTI

A török harci repülőgép szíriai területi vizek fölött haladt - közölte a szíriai hadsereg.

"A légvédelem szembeszállt egy célponttal, amely péntek délben behatolt a szíriai légtérbe területi vizeink fölött, és lelőtte. Kiderült, hogy egy török katonai repülőgépről van szó" - áll a katonaság által kiadott közleményben, amelyet a szíriai állami média ismertetett.

A két ország egymás szövetségese volt 2011 márciusáig, a Bassár el-Aszad szíriai elnök elleni népfelkelés kirobbanásáig. Azóta Ankara a szíriai rezsim egyik legélesebb bírálója.

Előzőleg a török kormány közölte: Szíria lőtte le a török vadászgépet, és Ankara megteszi a "szükséges lépéseket".

A török légierő F4-Phantom típusú vadászgépe péntek délben tűnt el a radarokról a Szíriával szomszédos törökországi Hatay tartománytól délnyugatra, 15 kilométerre Lattakia szíriai kikötővárostól. Nem lehet tudni, milyen feladatot teljesített a repülőgép, amely szemtanúk szerint nagyon alacsonyan repült. Törökországot korábban megvádolták azzal, hogy légi felderítéssel segíti az Aszad elnök hatalmának megdöntéséért harcoló szíriai felkelőket.

A török államfő szerint nem lehet elsiklani a vadászgép lelövése felett

A török államfő szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy Szíria lelőtt egy török vadászgépet, ezért Törökország az incidens nyomán minden szükséges intézkedést meg fog hozni - jelentette szombaton a török média.

"Nem lehet fátylat borítani egy ilyen ügyre, minden szükséges intézkedést meg fogunk hozni" - idézte Abdullah Gült az Anatolia állami hírügynökség. Arra nem tért ki, hogy milyen intézkedésekre gondol. Gül a Törökország középső részében fekvő Kayseriben tett látogatása során nyilatkozott a sajtónak.

Gül rutinszerűnek nevezte, hogy a nagy sebességgel repülő vadászgépek olykor rövid időre átlépik az országhatárokat, de ez véletlenszerű manőver, amelyet nem szabad rossz szándékúnak értelmezni. Közölte, vizsgálat fogja kideríteni, hogy a gépet nem a török légtérben lőtték-e le.

Elmondta, hogy Ankara telefonkapcsolatban áll Damaszkusszal, s hogy még mindig folyik a kutatás a lelőtt gép és a két eltűnt pilóta után.

Török médiajelentések szerint a török és a szíriai parti őrség közösen keresi a lelőtt gépet és a pilótákat. A kutatásban részt vesz a szíriai légierő és haditengerészet is.

A török légierő F4-Phantom típusú vadászgépe péntek délben tűnt el a radarokról a Szíriával szomszédos törökországi Hatay tartománytól délnyugatra, 15 kilométerre Latakia szíriai kikötővárostól. Nem tudni, hogy milyen feladatot teljesített a repülőgép, amely szemtanúk szerint nagyon alacsonyan repült. Törökországot korábban megvádolták azzal, hogy légi felderítéssel segíti a Bassár el-Aszad elnök hatalmának megdöntéséért harcoló szíriai felkelőket.

A két ország egymás szövetségese volt 2011 márciusáig, az Aszad elleni népfelkelés kirobbanásáig. Azóta Ankara a szíriai rezsim egyik legélesebb bírálója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.