Egyre több katona a Közel-Keleten

Az USA továbbra is az egyetlen szuperhatalom?

A "tavirózsa" modellre épülő stratégia lehetővé teszi Amerika számára, hogy teljesen ellenőrzése alatt tartsa a fél világot.

2012.06.21 11:55Konrád - ma.hu

Az Egyesült Államok Szenátusa Külkapcsolati Bizottságának legfrissebb jelentése alapján feltételezhető, hogy az USA a jövőben is az Arab-félsziget és a Perzsa-öböl környékének egyetlen katonai szuperhatalma kíván lenni.

Dacára az iraki csapkivonásoknak az amerikai katonai jelenlét egyre erősödik a térségben. A hét pontból álló jelentésből kiviláglik, hogy az USA az Öböl Arab Államainak Együttműködési Tanácsával (GCC) együttműködve, gyakorlatilag az összes országban (Kuvaitban, Bahreinben, Ománban, Katarban, Szaúd-Arábiában az Egyesült Arab Emírségekben és Jemenben) szeretné biztosítani katonai jelenlétét és bázisokat fenntartani.

Az amerikaiak ezt a stratégiát “tavirózsa” modellnek nevezik. A szétszórt amerikai bázisok lehetővé teszik a katonai parancsnokság számára, hogy teljesen ellenőrzése alatt tartsa a régiót és bármikor képes legyen egy adott területen azonnal megnövelni a katonai jelenlétet.   

Csak Kuvaitban ahol három amerikai bázis is található 15.000 harcos állomásozik, míg az egész régióban összesen 40.000 amerikai katona áll harcra készen. A létszámot az iraki csapatkivonások növelték meg, hiszen a katonák és a harci eszközök nem utaztak messzire, sokszor csak áthajtottak a kuvaiti határon, amely országot egyébként több a régióba telepített rakétavédelmi pajzs létfontosságú részeit képző Patriot rakétaüteg is véd. Ennek a pajzsnak a fenntartását az USA megígérte szövetségeseinek.

Ha a Perzsa-öbölre pillantunk a térképen jól látható, hogy annak egyik partja Washington szoros ellenőrzése alatt van, hiszen az összes országban jelen vannak a csapatok. Noha az USA 2003-ban kivonta csapatai nagy részét Szaúd-Arábiából az ország mind a mai napig az amerikai hardver legnagyobb felvásárlója és mintegy 3000 jenki katona állomásozik a fővárostól alig 20 kilométerre.

Az öböl másik oldalán található az állam, ami ezt a jelenlétet önmagában indokolja. Iránon kívül nincsen olyan hatalom a térségben, ami komoly fenyegetést jelentene az Egyesült Államokra és szövetségeseire. Amíg a viszony a perzsa állammal ilyen feszült- elsősorban annak atomprogramja miatt- az amerikaiak biztosan közel akarnak lenni a gonosz tengelyének közel-keleti tagjához, hogy garantálják a térség biztonságát.

Dacára annak, hogy a Pentagon bejelentette, az USA a közeljövőben az Ázsia-csendes-óceáni régióra fog fókuszálni tovább növeli erejét a közel-keleten. Ennek oka, hogy érzékeltetni akarják, nem feledkeztek meg arab szövetségeseikről, és a közeljövőben továbbra is katonai szuperhatalomként akarnak fellépni a puskaporos térségben.

Az Egyesült Államok katonapolitikájának hét alapelve a Perzsa-öbölben:

1. Az USA “biztonsági ernyőt” tart Arab szövetségese fölé
2. Az USA továbbra is központi szerepet játszik az öböl biztonságában
3. Az USA növeli az üzleti kapcsolatokat a GCC államokkal, hogy a gazdasági reformokat és változatosságot promótálja
4. Az USA fenntartja a katonai bázisok “tavirózsa” modelljét az öböl-régióban, ami lehetővé teszi a katonai erő gyors mozgósítását vészhelyzet esetén
5. Az USA felhasználja GCC partnerei lehetőségeit védelmi küldetésekben
6. Az USA biztonsági támogatást nyújt öböl-béli partnereinek és támogatja a regionális fegyverkereskedelem átfogó stratégiáját és stabil biztonsági architektúrát biztosít
7. Az USA támogatja Irak fokozatos politikai reintegrációját az Arab akolba

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.