Hamis infók miatt tartóztatták fel az orosz hajót

Washington kezdi felbőszíteni az oroszokat

Kedden a skót partoknál megállított majd visszafordított orosz teherhajóval kapcsolatban Washington manipulált információkkal vezette félre a sajtót - állítja Vaszilij Kashin elemző.

2012.06.20 18:10Konrád - ma.hu
Mi-25

Az MV Alaed kétfedélzetes teherhajó Kalinyingrádból futott ki, ahol állítólag régi harci helikoptereket újítanak fel. A Standard Club biztosító által megállított hajóról az USA olyan tájékoztatást adott, hogy az “repülő tankoknak” is nevezett MI25-ös harci helikoptereket szállít Szíriába.

“Azért csinálták, hogy nyomás alá helyezzék Oroszországot a szír kérdésben. Szándékosan félrevezetik a médiát, manipulálják az információkat” - mondta el Kashin. “Ezt a nyílt nyomásgyakorlást propagandakampánnyal és adatok manipulálásával kombinálják”.

Az USA ugyanis elfelejtette megemlíteni, hogy a hajón lévő helikopterek már régóta Asszád tulajdonát képezik, csak annyit közöltek “Oroszország helikoptereket küld Szíriának”. A helyzet azonban az, hogy ezek régi kiszolgált helikopterek, amiket orosz földön javítottak meg. Méghozzá alacsony költségvetéssel, még a hajtóművek cseréjére sem volt keret. Semmiképpen nem lehet azt mondani, hogy Oroszország felújítaná a harci gépeket Szíria számára.

Ráadásul a javításról a szerződést 2009-ben kötötték, még jóval a válság kezdete előtt. Szíriának 30 MI25-ös helikoptere volt, de a géppark egy jelentős része már javíthatatlan. Nagyjából 16 helikopter volt olyan állapotban, hogy javításra küldjék Oroszországba. Kashin szerint ezek a helikopterek nem képesek bárminemű változást hozni a Szíriai konfliktusban. “Tény, hogy ezek öreg szovjet gépek, amiket csak korlátozottan lehet javítani, amivel éppen hogy csak működnek”.

Az elemző úgy véli, Amerika ezt a média hercehurcát azért gerjeszti, hogy a köztudatba bekerülő “orosz földről érkező, civileket gyilkoló félelmetes légierő” alapot teremtsen egy későbbi repüléstilalmi zóna felállításához.

Noha a helikopterek megérkezése Szíriába nem hozott volna változást, a nyugat ezen lépése sokkal inkább. Oroszország ezek után nem fog gyengeséget mutatni, és az eddigi „minden lehetőségre nyitott” álláspontról valamivel keményebbre helyezkedik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.