Szíria

Borzalmas körülményeket találtak az ENSZ megfigyelői Mazraat al-Kubeirben

Borzalmas körülményeket találtak az ENSZ szíriai megfigyelői pénteken Mazraat al-Kubeir faluban, ahol egy szíriai jogvédő szervezet szerint legalább 55 embert, közöttük nőket és gyermekeket mészároltak le két nappal korábban.

2012.06.09 10:16MTI

Mint az ENSZ egyik szóvivője, Martin Nesirky elmondta, égett emberi hús szagát lehetett érezni, és számos helyen láttak vértócsákat, illetve vérnyomokat a falakon. A megfigyelők látták páncélozott gépjárművek nyomát, és súlyosan megrongálódott házakat, amelyeket rakéta-, aknagránát- vagy gépfegyverlövedékek találtak el. Mindazonáltal nem tudták megerősíteni azt az áldozatszámot, amelyet a Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) jelzett.

A megfigyelők már csütörtökön el akartak jutni a faluba, de nem sikerült, mert tűz alá vették őket. Pénteken már egyetlen lakost és egyetlen holttestet sem találtak ott. Találkoztak viszont a szomszéd falu lakóival, akik elmondták, hogy mit tudnak az al-Kubeir elleni támadásról, valamint azt, hogy több hozzátartozójuk meghalt a faluban. "A támadás körülményei még mindig homályosak. A halálos áldozatok száma és kiléte még mindig nem bizonyos, de a megfigyelők tovább vizsgálódnak" - mondta Nesirky.

Az OSDH szerint szombatra virradó éjjel a Bassár el-Aszad elnökhöz hű hadsereg lőtte a felkelés egyik központjának, a dél-szíriai Deraa városnak egy lakónegyedét, és 12 embert megölt, köztük nyolc nőt. A felkelők és a kormányhadsereg közötti összecsapásoknak pénteken 26 halálos áldozata volt szerte az országban, főleg civilek - tette hozzá az OSDH.

A Bizottság az Újságírók Védelmében (CPJ) nemzetközi jogvédő szervezet közleménye szerint pedig az utóbbi két napban öt szíriai újságíró halt meg a kormányhadsereg általi bombázásokban Damaszkuszban, illetve Homszban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.