Hetvenkét órát kaptak a távozásra

Törökország kiutasítja az összes szíriai diplomatát

Törökország felkérte a szíriai kormányt, hogy 72 órán belül hívja haza összes diplomatáját Ankarából.

2012.05.30 13:04MTI

A török külügyminisztérium szerdai közleménye a szíriai Húla városában elkövetett vérengzéssel indokolta a lépést. Egyúttal jelezte, hogy Ankara és a nemzetközi közösség "további, keményebb intézkedéseket" fog végrehajtani, amennyiben Szíriában folytatódnak az emberiesség elleni bűncselekmények.
   
"Ezek a bűncselekmények nem maradhatnak büntetlenül" - áll a közleményben.
   
Törökországban több ezer szíriai talált menedékre a határ közelében, és Ankara támogatja a száműzetésben lévő szíriai ellenzéket. Az elmúlt hónapokban Törökország szomszédjai körében olyan találgatások hangzottak el, hogy Ankara katonai beavatkozást fontolgat, a híreszteléseket állítólagos török csapatösszevonások is táplálták. A török kormány mindazonáltal megértéssel fogadta a szíriai ellenzék felfegyverzésére irányuló követeléseket.
   
A nyugati kormányok kedden egymás után jelentették be a szíriai diplomaták kiutasítását. Válaszul Damaszkusz szerdán szintén három napot adott a damaszkuszi holland ügyvivőnek az ország elhagyására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.