Azonosítják a gyanúsítottakat

Litván holokauszt: kétezren lehettek az elkövetők

Litvániában egy folyamatban lévő kutatás során azonosítottak mintegy ezer állampolgárt, akik a gyanú szerint zsidókat öltek meg a második világháború alatt - jelentette be pénteken a vilniusi Népirtást és az Ellenállást Kutató Központ egyik vezetője.

2012.05.25 18:38MTI

"A történészek 4268 nyilvánosan említett nevet gyűjtöttek össze. A kutatásunk alapján a listán szereplő nevek száma 1034-re csökkent" - közölte Terese Birute Burauskaite, aki hangsúlyozta azonban, hogy ez a szám a kutatás befejezéséig, 2013 végéig a duplájára emelkedhet.

"A kutatóink úgy gondolják, hogy mintegy kétezren lehetnek, akik zsidókat gyilkoltak meg Litvániában" - tette hozzá.

Az ötfős csapat által végzett vizsgálat 2010-ben kezdődött, azután, hogy egy izraeli honlapon megjelent a lehetséges háborús bűnösök listája, amelyen köztiszteletben álló litvániai szovjetellenes harcosok neve is szerepelt. A lista megjelenése nagy felháborodást váltott ki a balti országban.

Buruskaite szerint nincs bizonyíték arra, hogy az 1944 és 1953 között a szovjetek ellen harcoló mintegy 50 ezer ellenálló vezetői részt vettek volna a holokausztban.

Többségüket a szovjet hatóságok elítélték, néhány esetben halálbüntetésre, és Litvániának "nincs információja arról, hogy zsidókat gyilkolók élnének jelenleg a területén" - hangsúlyozta Terese Birute Burauskaite.

A Molotov-Ribbentrop paktum értelmében a Szovjetunió 1940-ben megszállta Litvániát, de a náci Németország 1941-ben megtámadta a Szovjetuniót és elűzte a Vörös Hadsereget. A litván lakosság egy része szabadítóként fogadta a németeket abban a reményben, hogy garantálják országuk szuverenitását.

A második világháború előtt mintegy 220 ezer zsidó élt Litvániában. Az 1941 és 1944 között tartó német megszállás idején a nácik és helyi kollaboránsaik a litvániai zsidók 95 százalékát semmisítették meg.

A 3 milliós Litvániában jelenleg a zsidók lélekszáma mintegy 5000 fő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.