ADL: magas az antiszemitizmus foka Magyarországon

Túl sokat beszélnek a zsidók a holokausztról?

A Rágalmazás elleni liga (ADL) amerikai zsidó szervezet kedden New Yorkban ismertetett, 10 európai országban elkészíttetett felmérése megállapította: "aggasztóan magas" továbbra is az antiszemitizmus foka Európában, különösen Magyarországon, Spanyolországban és Lengyelországban.

2012.03.21 07:45MTI

A közvélemény-kutatás Magyarországra, Ausztriára, Franciaországra, Németországra, Olaszországra, Hollandiára, Lengyelországra, Spanyolországra, Norvégiára és Nagy-Britanniára terjedt ki. A felmérés megállapította, hogy ezekben az országokban a lakosság nagy csoportjainak körében tovább élnek azok a klasszikus antiszemita vélemények, amelyek szerint a zsidóknak túl nagy a gazdasági befolyása, lojálisabbak Izraelhez, mint a saját hazájukhoz és "túl sokat beszélnek" a holokausztról.
   
"A felmérés megállapította azt a nyugtalanító tényt, hogy az antiszemitizmus foka továbbra is magas az egész kontinensen és sok európait  sokkal magasabb szinten fertőz meg, mint amit az Egyesült Államokban tapasztalunk" - jelentette ki  Abraham H. Foxman, ADL amerikai országos igazgatja.  "Magyarországon, Spanyolországban és Lengyelországban az antiszemita magatartást mérő számok szó szerint túllépnek a grafikonon és komoly választ követelnek a politikai, civil és vallási vezetőktől."
   
Az antiszemitizmus általános foka a felmérés szerint a "tízek" közül Magyarországon a legmagasabb, 63 százalék (2009-ben 47 százalékot mértek). Spanyolországban ez az érték 53, Lengyelországban pedig 48 százalék. Franciaországban - ahol egy toulouse-i zsidó iskolánál hétfőn három gyerek és egy tanár életét követelte az erőszak - az antiszemitizmus általános foka a 2009-ben mért 20-ról 24 százalékra nőtt.
   
Arra a kijelentésre, hogy "a zsidók lojálisabbak Izraelhez, mint a saját országukhoz", Spanyolországban a megkérdezettek 73 reagálta azt, hogy "ez valószínűleg igaz". Magyarország ebben a "rangsorban" 55 százalékkal az ötödik negyedik helyen áll, Lengyelország és Olaszország (61-61%), valamint  Norvégia (58%) mögött.
   
Arra a kijelentésre, hogy "a zsidók túl nagy hatalommal rendelkeznek az üzleti életben", 73 százalékkal Magyarországon volt az első abban, hogy a megkérdezettek kijelentették: "ez valószínűleg igaz (2009-ben még 67 százalék vélekedett így). Ebben a kategóriában Spanyolország (60%) került a második helyre, Lengyelország (54%) pedig a harmadikra. Erről a kérdésben Hollandiában (10%) tért a legjobban a megkérdezettek véleménye.
   
Arra a kijelentésre, hogy "a zsidók túl nagy hatalommal rendelkeznek a nemzetközi pénzpiacokon" Magyarországon a megkérdezettek 75 (2009: 59), Spanyolországban 67, Lengyelországban 54, Olaszországban pedig 43 százalék mondta azt, hogy "ez valószínűleg igaz".

Azzal a kijelentéssel kapcsolatban, hogy "a zsidók még mindig túl sokat beszélnek arról, hogy mi történt velük a holokauszt alatt", Magyarországon 63 (2009: 56), Lengyelországban 53, Olaszországban 48, Spanyolországban 47, Ausztriában 45, Németországban pedig 43 százalék mondta az, hogy "ez valószínűleg igaz".
   
Az ADL-nek az Ipsos-Reid Public Affairs által felmérése, amely mind a 10 érintett országban egyaránt 500-500 fős mintán, januárban készült, a statisztikai hibahatár, országtól függően, 4,43-4,85 százalék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.