Hajrá, magyarok

Vitorlát bontott az Africa-Europe Challenge!

Május 25-én, amikor a világ Afrika Napját ünnepli, kezdetét vette a két kontinens várhatóan egyik legnagyobb eseménysorozatává növekvő Africa-Europe Challenge (AEC) projekt.

2012.05.25 16:44ma.hu

A program alapját az Afrikát körülhajózó nemzetközi vitorlás flotta és versenysorozat teremti meg, amely 13 afrikai és két európai országban áll meg, ahol a fogadó országokban kulturális, gazdasági, tudományos és oktatási missziót valósít meg.

A projekt két alapítója, Gál József kétszeres földkerülő vitorlázó és Dr. Kondricz Péter nemzetközi informatikai jogász közel három év előkészítő munka után, a történelmi hangulatú Máltán, a Tengerészeti Múzeumban nyújtotta át a Máltai államot képviselő ifjúságért és sportért felelős Angelito Sciberras-nak a máltai kormánynak címzett, az AEC-ben való részvételről szóló hivatalos meghívót. A kontinens méretű magyar szervezésű projekt diplomáciai jelentőségét jelzi, hogy az eseményen jelen volt Magyarország római nagykövete, Balla János is. A sport kulturális és gazdasági szerepét és az AEC nemzetek közötti kapcsolatteremtő erejét emelte ki beszédében Molnár László, az Emberi Erőforrások Minisztérium Czene Attila vezette sport államtitkárságának kabinet főnöke, aki ugyancsak rész vett a megnyitó ünnepségen.

Az Africa-Europe Challenge úgynevezett „promóciós évvel” kezdődik, melynek során a történelmi jellegű klasszikus iskolahajó, a holland „ASTRID”, mint a projekt zászlóshajója, körbevitorlázza Afrikát, és ünnepélyes keretek között meghívja a fogadó országokat a projektben való részvételre. Az AEC máltai fogadtatása is jelzi, hogy a szervezők kiválóan építették ki a projektben rejlő lehetőségeket, hiszen a Máltai Turisztikai Hivatal, a máltai örökséget kezelő intézet, a sportért, ifjúságért felelős állami vezetés egyaránt örömmel kezdte meg az együttműködést a hosszú távon lehetőségeket kínáló Africa-Europe Challenge-el. Az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) nevében Somogyi Zoltán főtitkárnak a megnyitón felolvasott üzenete jelzi, hogy a résztvevő országok számára az AEC a turizmus fejlesztés egyik kiváló eszköze lehet. Ugyancsak üzenetet küldött az eseményre Tőkés László EP képviselő, a szervezet volt alelnöke.

A „promóciós év” nem csak a zászlóshajó Afrika körüli útját jelenti, hiszen a szervezők 10-12 európai országba is ellátogatnak, ahol a magyar nagykövetségek segítségével rendezett eseményeken vonják be a programba az európai országokból az AEC-hez kapcsolható, Afrika felé gazdasági kapcsolatokat indítani vagy erősíteni szándékozó szereplőket és a médiát. Máltai oldalról is megjelent az igény az AEC jövő évi indulására időzített üzleti találkozó megrendezésére. Az Africa-Europe Challenge az új piacok felé nyitni szándékozó magyar cégeknek is kiváló lehetőségeket kínál.

A fogadó afrikai országok számára az AEC Business Forum sorozata is vonzó lehetőség a gazdasági kapcsolatok fejlesztésére.

A zászlóshajó megkezdte Afrika felé vezető útját, ahol az első állomáson, az egyiptomi Alexandriában, már folynak az előkészületek az AEC ünnepélyes fogadtatására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.