"Amit térségszerte látunk, haláltánc"

Jönnek-mennek a fegyverek Szíria és Libanon között

Terje Roed-Larsen, a világszervezet közel-keleti különmegbízottja közölte: az ENSZ értesülései szerint kétirányú fegyverkereskedelem folyik Szíria és Libanon között.

2012.05.09 10:30MTI

"Információink alapján okunk van feltételezni, hogy fegyverek áramlanak mindkét irányban, Libanonból Szíriába és Szíriából Libanonba - mondta újságíróknak az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) Libanonnal foglalkozó ülése után. - Nincsenek ott független megfigyelőink, értesüléseinket különböző forrásokból szereztük."
   
Április 28-án a libanoni haditengerészet egy Líbiából érkező hajón lefoglalt három konténert tele fegyverekkel, amelyek címzettjei a szíriai lázadók voltak. A szállítmány rakétavetőket és gépfegyvereket is tartalmazott - közölte egy biztonsági illetékes.
   
Egy keddi hír szerint a libanoni hatóságok lefoglaltak 60 ezer lőszert két autóba rejtve egy olasz konténerhajón a libanoni Tripoli kikötőjében. Egyelőre nem tudni, merre tartott a hajó, de a szíriai hatóságok már többször jelezték, hogy Libanonból és más országokból fegyverek érkeznek a lázadóknak a határon át. A hétfőn átkutatott két gépkocsiban Kalasnyikov géppisztolyokba való lőszerek voltak.
   
Roed-Larsen - aki az ENSZ libanoni különmegbízottja volt a BT 2005-ben elfogadott, 1159-es számú határozata idején, amely felszólította Szíriát Libanonban lévő erőinek kivonására - növekvő veszélyt lát a Közel-Keleten. "Amit térségszerte látunk, haláltánc, két ujjnyira csupán attól, hogy háborúvá váljon" - fogalmazott.
   
A megbízott aggasztónak tartja, hogy Szíria, a térség jelenleg legingatagabb országa arra a helyzetre emlékeztet, amelyben Libanon és a szomszédos országok voltak a hetvenes években. Mint mondta, továbbra is teljes a bizonytalanság a régió jövőjét illetően, de létfontosságú, hogy a BT készen álljon a cselekvésre.
   
Az ENSZ adatai szerint több mint 24 ezer, a szíriai ellenzék szerint 30 ezer szíriai menekült van jelenleg Libanonban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.