Meddig közvetít a megbízott?

Annan: az utolsó esély a polgárháború elkerülésére Szíriában

Kofi Annan különmegbízott a szíriai helyzetről beszámolva kijelentette kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) előtt, hogy béketerve "kétség kívül az utolsó esélyt jelenti a polgárháború elkerülésére".

2012.05.08 19:45MTI

Diplomáciai források szerint a világszervezet és az Arab Liga Szíria-ügyi megbízottja arra is figyelmeztetett, hogy a közvetítése "nem tart korlátlan ideig".
   
Annan azt a véleményét hangoztatta, hogy a tervének végrehajtásában katonai téren van némi haladás, de a kormányerők továbbra is nyomást gyakorolnak a lakosságra, bár a korábbinál "kevésbé kifejezett módon". A megfigyelők jelenléte és beavatkozása több esetben lecsendesítő hatással járt - mondta, de "továbbra is fél attól, hogy a jogsértések, letartóztatások és kínzások felerősödhetnek". Olyan embereket tartóztatnak le, akik arról ismertek, hogy ellenzik az erőszakot - tette hozzá.
   
A megbízott sürgette a politikai párbeszéd felvételét a hatalom és az ellenzék között, és a megfigyelők egyik feladatának nevezte az ehhez szükséges feltételek megteremtését. Kijelentette: "a katonai műveletek csökkentésének nincs jelentősége, ha az erőszak más formáival váltják fel".
   
A megbízott a zárt ajtók mögött elhangzott tájékoztatót videókonferencia formájában, Genfből tartotta. Részt vett rajta Hervé Ladsous, az ENSZ békefenntartó műveleteinek a parancsnoka is. Ő "figyelemre méltónak" minősítette a nehézfegyverek visszafogását a kormányerők részéről.
   
Szíriában április 12-én hirdettek ki tűzszünetet, ami a hatpontos Annan-terv végrehajtásának csak az alapját jelenti. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának legfrissebb adatai szerint azóta 831 ember, közülük 589 civil vesztette életét az erőszak miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.