Hárman vesztették életüket

Szíria - Választások, bojkott, halottak

Három civil meghalt hétfőn Szíria keleti részében ellenzéki források szerint, miközben az országban parlamenti választások zajlanak. Az ellenzék a szavazás bojkottálására szólította fel a lakosságot.

2012.05.07 13:47MTI

Három fiatalember meghalt hajnalban egy összecsapásban Deir-ez-Zór tartomány Zubian nevű városában katonák és a rendszert támogató fegyveresek   rajtaütésében – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).
   
Katonák és dezertőrök a közép-szíriai Hama több negyedében is összecsaptak hétfőre virradó éjszaka, egy gyermek megsebesült.
   
Hama tartomány több városában sztrájkot tartottak a választások elleni tiltakozásul az OSDH szerint.
   
Egy ellenzéki aktivista, a hamai  Muszáb al-Hamadi  az AP hírügynökségnek Skype-on  úgy nyilatkozott, hogy a választás nem fogja megváltoztatni a rendszer arcát, mert az olyan, mint amikor egy hetvenes éveiben járó vénasszony sminkelni próbálja magát". Hamadi szerint Hamában kihaltak az utcák, a boltok zárva tartanak az általános sztrájk miatt.
   
Egyelőre nem tudni, hogy az országban hol zajlik  szavazás,  s hol bojkottálják.
   
Idlíb tartományban öt robbanást lehetett hallani, míg az azonos nevű tartomány Ariha települése közelében katonák csaptak össze dezertőrökkel. A török határ menti városban szintén bojkottálják a választásokat.
   
A Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) nevű ellenzéki szervezet szerint több, a rendszer bukását sürgető éjszakai tüntetést tartottak többek között Homszban. Deir-ez-Zórban, Hamában és Aleppóban, valamint a Damaszkusz Duma nevű városrészében.
   
Szíriában fél évszázad óta az első "többpárti" parlamenti választások kezdődtek hétfő reggel, az ellenzék azonban bohózatnak tartja és a voksolás bojkottálására szólította fel a választópolgárokat. A választások nyomán megalakuló parlamentnek elvileg a Bassár el-Aszad elnök által megígért reformokat kell elfogadnia. A 12 ezer választási központban a több mint 14 millió szavazásra jogosult állampolgár helyi idő szerint este 10 óráig adhatja le voksát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.