A demokrácia a kisebbségek védelmét is jelenti

Orbán Szabadkán kampányolt - reméli, hogy sokan elmennek szavazni

Orbán Viktor szerdán Temerinben közölte, bízik benne, hogy a vasárnapi szerbiai választásokon sok magyar megy el szavazni, hozzásegítve ezzel a Magyar Koalíciót a jó szerepléshez.

2008.05.07 19:34MTI

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnökét a három délvidéki magyar párt alkotta koalíció hívta meg, hogy kapcsolódjon be az országos és tartományi parlamenti, valamint önkormányzati választás kampányának finisébe. A magyar politikus két nap alatt hét településen járt, lakossági fórumokon, alkalmi rendezvényeken vett részt, sok emberrel találkozott.

A szerdai napot Orbán Viktor a Szabadka közelében lévő Csantavéron, Balassa Miklós gazdálkodónál kezdte, aki elsősorban tejtermeléssel foglalkozik - családi gazdaságában kétszáz szarvasmarhát tart, s maga termeli a takarmányukat. Mint a gazda elmondta, a környék többségében magyar lakosságának az a legfőbb gondja, hogy az elmúlt évtizedekben felszámolták a tanyákat, az emberek beköltöztek a településekre, ahol nem lehet rentábilis működéshez szükséges nagyságú gazdaságot kialakítani. Az övéhez hasonló méretű gazdaság - amely kívül esik a falun - csak egy-kettő van a környéken.

A Fidesz-MPSZ elnöke és a vajdasági magyar politikai vezetők ezután a csantavéri általános iskolát keresték fel, ahol a ballagó osztályok tanulóival találkoztak, majd a helyi templomban kis ünnepségen vettek részt, ahol a jelenlévők mintegy fele gyerek volt. Rövid beszédében Orbán Viktor emlékeztetett rá, hogy mára Közép-Kelet-Európában majdnem minden ország bevezette a kettős állampolgárságot. Reményét fejezte ki, hogy Magyarországon is bekövetkezik az a lelki megújulás, amelynek eredményeként az Országgyűlés meghozhatja az erre vonatkozó törvényt.

Temerinben a vendég és házigazdái közös sajtóértekezletet tartottak, amelyen Orbán Viktor a négy nap múlva esedékes választás kapcsán azt mondta: a kisebbségi létbe kényszerültek politikai súlyát nagyban meghatározza, hogy felismerik-e, s mennyire, hogy a választás, a képviselet, a demokrácia elsősorban nekik fontos, mivel a védelmüket is jelenti. Ezért van az, mondta, hogy Európában mindenhol, ahol kisebbségek élnek, az ő választási aktivitásuk nagyobb, mint a többségi nemzethez tartozóké. Pásztor István, a Magyar Koalíció listavezetője közölte, hogy a koalíció másfél hónap alatt 361 kampányrendezvényt tartott, s ezek egyfajta ünneppé váltak. Azok, akik részt vettek rajtuk, üdvözölték a magyar pártok összefogását.

Az is megerősítést nyert, hogy a közös program célkitűzései találkoznak a vajdasági magyarok többségének céljaival, vágyaival, akaratával - mondta a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. A délutáni órákban Orbán Viktor és a vajdasági magyar vezetők részt vettek a Magyar Koalíció topolyai kampányzáró nagygyűlésén is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.