Kíváncsi külügy

Orbán Viktor katari gázt akar Magyarországra hozni?

Orbán Viktor a globalizáció és a demokratikus átalakulások közötti összefüggésekről tartott előadást Katar fővárosában, a 8. Doha Fórumon.

2008.04.16 10:51MTI, Magyar Nemzet

A Fidesz elnöke előadásában elmondta, hogy a globalizáció első hullámai a XX. században megerősítették a demokráciákat, és a demokratikus politikai rendszerek kiszélesedéséhez vezettek. Kérdés azonban, hogy a legújabb globalizációs hullám milyen hatással lesz a politikai rendszerekre: a kapitalizmus kialakulásával párhuzamosan a demokráciát, vagy a tekintélyelvű politikai rendszereket tekintik-e majd vonzóbbnak az átalakuló országok. 

Vannak jó példák, olyan államok, amelyek a demokratikus kapitalizmus útjára léptek, ugyanakkor több # hatalmas gazdasági potenciált képviselő # baloldali diktatúra a piacgazdaság kialakulása mellett elutasította a demokratikus politikai rendszer létrehozását. Az Európai Néppárt alelnöki posztját is betöltő Orbán Viktor szerint a jelenlegi világpolitikai és világgazdasági helyzetben Európa egyik legfontosabb feladata az, hogy tapasztalatai és érvei átadásával mutassa meg az átalakulóban lévő országoknak a demokratikus kormányzás fontosságát és előnyeit.
 
Orbán Viktor ma megbeszélést folytatott Ahmed Abdullah al-Mahmoud külügyi államminiszterrel is. A találkozón elhangzott, hogy cseppfolyósított gázszállítási kapacitásánál fogva Katar 2012-től Európa és Magyarország stratégiai partnere lehet az Oroszországtól való egyoldalú európai gázfüggőség enyhítése terén.

Írásos beszámolót kért hazánk katari nagykövetétől a Külügyminisztérium Orbán Viktor és Hamad bin Kalifa L-Tami emír hétfői találkozójával kapcsolatban - írja értesülésre hivatkozva a szerdai Magyar Nemzet. A megbeszélésen a katari államfő és a Fidesz elnöke Magyarország érdekének nevezte az itthoni politikai-gazdasági kiszámíthatatlanság mielőbbi megszűnését. A Blikknek Orbán Viktor elmondta: tárgyalásai nagy része arról szólt, hogyan lehetne behozni a katari gázt Magyarországra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.