A letartóztatás elől menekült Afrikába

Visszahozták Romániába a meglógott parlamenti képviselőt

Visszahozták kedden Bukarestbe azt a román parlamenti képviselőt, aki Afrikába menekült azt követően, hogy - bűnszövetkezetben való részvétel gyanújával - megvonták tőle mentelmi jogát.

2012.03.27 14:30MTI

Mihail Boldea független parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) kérte a parlamenttől: ezt március 20-án szavazta meg a képviselőház. Két nappal később a legfelső bíróság előzetes letartóztatási parancsot adott ki a képviselő ellen. Közben kiderült, hogy Boldea már március 17-én elhagyta az országot és Afrikába menekült.    

A képviselő ellen nemzetközi elfogató parancsot adtak ki, zárolták vagyona egy részét, Traian Basescu államfő pedig úgy nyilatkozott: jobb lenne, ha román hatóságoknál adná fel magát, és nem raboskodna hosszú ideig külföldön, amíg kiadatása elintéződik. Ezek után a szökésben lévő képviselő önként jelentkezett Románia kenyai konzulátusán, Nairobiban.    

Mihail Boldea tavaly októberig a bukaresti kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PDL) képviselője volt, kilépése után a függetlenként folytatta tevékenységét a törvényhozásban. A vádhatóság szerint a honatya együttműködött egy olyan bűnszövetkezettel, amely büntetőperekben elkobzott telkeket játszott át tagjainak. Boldeát a DIICOT azzal gyanúsítja, hogy ügyvédként iratokat hamisított.    

Codrut Olaru főügyész szerint a képviselő egy joghézag miatt menekülhetett el. Kifejtette: az lenne a normális, ha a mentelmi joggal rendelkező személyek esetében rögtön érvénybe lépne az ország elhagyására vonatkozó tilalom is, mihelyt a vádhatóság kéri a parlamenttől a mentelmi jog felfüggesztését - ennek azonban ma még nincs törvényes alapja.      

Mihail Boldeát Amsterdam érintésével, őrizet alatt hozták Bukarestbe. A repülőtérről a legfelső bíróságra vitték, amely - személyazonossága ellenőrzése után - előzetes letartóztatásba helyezéséről hivatott intézkedni. Mihail Boldea szökése, felkutatása és hazahozatala napok óta lázban tartja a román médiát: a hírtelevíziók egyenes adásban közvetítették a KLM amsterdami járatának földet érését, amellyel hazahozták Bukarestbe a DIICOT által megvádolt képviselőt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.