Heten, mint a gonoszok

Magyarországon bujkáltak a román bűnözők

Hét, Magyarországon bujkáló romániai bűnelkövetőt fogott el a rendőrség.

2012.03.27 13:18MTI

Ezt jelentették be a körözött emberek felkutatásában együttműködő Szabolcs-Szatmár-Bereg-, illetve az északnyugat-erdélyi Szatmár Megyei Rendőr-főkapitányság vezetői kedden sajtótájékoztatón, Nyíregyházán.

Tarcsa Csaba ezredes szabolcsi főkapitány elmondta: a román rendőrség a múlt év végén kereste meg a magyar társhatóságot azzal, hogy tíz, a szomszédos országban körözött bűnelkövető Magyarországon bujkál. Elfogásukhoz adatokat is átadtak. Ioan Constantin Talos ezredes, a romániai Szatmár megye rendőrfőkapitányának tájékoztatása szerint "példás az együttműködés" a két egymással szomszédos megyei főkapitányság között, és a jó kapcsolat, a rendszeres információcsere hatékonyabb fellépést tesz lehetővé a határokon átnyúló bűnözés ellen.

Tarcsa Csaba közlése szerint a szabolcsi főkapitányságon az országban elsőként, 2005-ben alakult speciálisan képzett csoport foglalkozik a hatóságok elől régóta bujkáló bűnelkövetők felkutatásával. A csoporthoz tartozó három nyomozó találta meg a Romániában körözött, Magyarország különböző településein bujkáló, hét körözött személyt is, míg három ember felkutatása még tart.

Bajusz Attila alezredes kiemelt főnyomozó közlése szerint a román állampolgárokat, illetve ottani magyar nemzetiségű bűnözőket Besnyőn, Csengerben, Nyírbátorban, Nyíregyházán, Nagykőrösön és Budapesten találták meg; a fővárosban közülük ketten éltek a többiekhez hasonlóan hamis okmányokkal, álnéven.

A 30-50 év közötti bűnelkövetőket hazájukban rablás, csalás, lopás és kábítószerrel összefüggő bűncselekmény miatt keresték; elfogásuk után valamennyiüket átadták a Szatmár Megyei Rendőr-főkapitányságnak.

Bajusz Attila kitért arra, hogy eddig a különlegesen képzett szabolcsi nyomozócsoport negyven, hosszú évek óta körözött bűnelkövetőt fogott el itthon, illetve segítette a külföldi elfogásukat. Az érintettek ellen 5-7-9, sőt volt, akivel szemben 17 elfogatóparancs volt érvényben. A hatóságok által keresett emberek többnyire álnéven, hamis papírokkal, bérelt lakásokban éltek, világszerte. Volt akit az Egyesült Államokból, Kanadából, Nagy-Britanniából, Spanyolországból, Olaszországból, Németországból, Franciaországból, Ausztriából, Ukrajnából vagy Oroszországból hoztak haza büntetésének letöltésére.

Külön megemlítette, hogy ma már az idegenlégióban sem lehet elbújni a felelősségre vonás elől, egy álnéven zsoldos katonának álló szabolcsi bűnelkövetőt például az egyik franciaországi laktanyában találták meg, és a nyugat-európai ország hatóságainak közreműködésével hozták haza.

Szólt még arról is, hogy a román társhatósággal a keresett bűnelkövetők elfogására az információk mellett fényképeket, ujjlenyomatot, sőt még DNS-mintát is cserélnek, így nagyon hatékony a "célszemélyek" felkutatása mindkét országban.

Szólt még arról is, hogy a román társhatósággal a keresett bűnelkövetők elfogására az információk mellett fényképeket, ujjlenyomatot, sőt még DNS-mintát is cserélnek, így nagyon hatékony a "célszemélyek" felkutatása mindkét országban. A román rendőrség legutóbb például Aradon fogott el így egy nyírségi bűnözőt, aki hamis okmányokkal élt a városban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.