Traian Basescu Brüsszelben is megerősítette

Románia már nem akadályozza Szerbia EU-tagjelölti státusát

Brüsszeli források egybehangzó közlése szerint Románia úgy döntött, hogy nem akadályozza tovább Szerbia európai uniós tagjelölti státusának megadását.

2012.03.01 18:23MTI

Traian Basescu román elnök - helyszíni jelentések szerint - ezt megerősítette Brüsszelben is, az EU-tagországok néppárti csoporthoz tartozó állam- és kormányfőinek találkozóján.
   
Romániai források már korábban jelezték, hogy a két fél megállapodásra jutott a nemzeti kisebbségekről szóló együttműködésről, ami Bukarest feltétele volt a hozzájáruláshoz.
   
Ezzel az utolsó akadálya is elhárult annak, hogy az EU-tagországok vezetői mostani brüsszeli csúcstalálkozójukon döntsenek a tagjelöltség megadásáról.
   
Románia a közelmúltban váratlanul támasztotta új feltételül a szerb státus megadásához, hogy Belgrád biztosítsa megfelelően a vlach kisebbség jogait. Bukarest álláspontja szerint a vlachok is románok, ugyanakkor nem rendelkeznek anyanyelvű oktatással és román nyelvű misézést sem biztosítanak nekik.
   
A kétoldalú nézeteltérés miatt az EU-tagországok külügyminiszterei a hét elején nem tudtak dönteni a szerb kérdésben, bár a témát Belgrád számára pozitív elbírálást ajánlva továbbították az állam- és kormányfőknek.
   
Csütörtökön a román sajtó azt írta, hogy Bukarest azért helyezte kilátásba Szerbia EU-tagjelölti státusának megvétózását, hogy az EU-csúcstalálkozón vegyék fel napirendre Románia schengeni csatlakozásának a kérdését.
   
Mark Rutte holland miniszterelnök mindazonáltal a kormányfői értekezlet előtt, Brüsszelben jelezte, hogy országa továbbra is ellenzi Románia és Bulgária belépését a határok ellenőrzés nélküli átjárását biztosító schengeni övezetbe, amíg a két balkáni ország nem lépteti életbe a szükségesnek látott igazságügyi reformokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.