Jelentős földgázlelet a Fekete-tenger romániai rés

A Neptun 42-84 milliárd köbméter földgázt rejt magában

Jelentős földgázmezőre bukkant a Fekete-tenger Neptun talapzatában az ExxonMobil és az osztrák OMV csoporthoz tartozó román Petrom - közölte szerdán az OMV.

2012.02.22 22:33MTI

A román felségvizeken talált földgázlelet az OMV történetében a legnagyobb lehet - mondta az OMV vezérigazgatója.

Gerhard Roiss tájékoztatása szerint az előzetes becslések arra utalnak, hogy a Neptun 42-84 milliárd köbméter földgázt rejt magában. A vezérigazgató elmondta: konzultálni fognak a következő lépésekről az ExxonMobil illetékeseivel a kitermelésről, ami az évtized végén kezdődhet meg. A feltárás költsége többmilliárd dollárra rúghat, amennyiben kereskedelmileg hasznosítható földgázt tudnak kitermelni.

A földgázmező jelentőségét növeli, hogy ez az első sikeres mélytengeri fúrás az egész Fekete-tenger térségében.

Románia tavaly 14 milliárd köbméter földgázt használt fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.