Nincs sem földgázuk, sem olajuk

Az atomiparral kompenzál Franciaország

"Őrültség" lenne a francia elnök szerint, ha Franciaország megkérdőjelezné atomiparának létjogosultságát.

2011.11.25 17:37MTI

"Hatvanöt éve konszenzus van arról, hogy az atomiparba való befektetéssel képes Franciaország kompenzálni azt, hogy nincs sem földgáza, sem kőolaja" - mondta pénteken Nicolas Sarkozy a tricastini atomerőműnél tett látogatásán.
   
Az államfő arra is felhívta a figyelmet, hogy valamennyi korábbi elnök, jobb- és baloldalon egyaránt, a nukleáris energia mellett foglalt állást. "Nincs jogunk megszakítani ezt a 65 éve tartó politikai konszenzust azzal a kockázattal, hogy munkahelyek szűnnek meg a francia iparban. Ez őrültség" - fogalmazott Sarkozy.   
   
A francia elnök hétfő óta harmadik alkalommal erősítette meg álláspontját, miután a baloldali elnökjelölt, Francois Hollande azt szeretné, ha a nukleáris energia részesedése a jelenlegi közel 80 százalékról ötvenre csökkenne az ország energiaellátásban.
   
A szocialistáknak a múlt héten a Zöldekkel heves viták közepette megkötött választási szövetsége az 58 atomreaktor közül 24-nek a fokozatos leállítását irányozza elő. Hollande jelezte, hogy a Zöldek álláspontjával ellentétben ő inkább az energiaellátás diverzifikációját szeretné, nagyobb hangsúlyt helyezve a megújítható energiák fejlesztésére. A Zöldek a nukleáris energiatermelés megszüntetése mellett vannak.
    
Sarkozy úgy vélte, hogy a baloldali javaslat nem "egyszerű reflexió a nukleáris energiatermelés diverzifikálásáról", hanem egyértelmű előkészítése annak, hogy Franciaország teljesen szakít a nukleáris energiával.
   
"Hogyan lehetne nem az ágazat tönkretételeként értelmezni a 24 reaktor leállításáról szóló megállapodást, és annak megtiltását, hogy újabbak épüljenek?" - hangsúlyozta az elnök. 
   
A fukusimai katasztrófa és a német erőművek fokozatos bezárásának bejelentése óta Hollande javaslata ismét komoly vitát gerjesztett Franciaországban a nukleáris energia jövőjéről, amely várhatóan a fél év múlva esedékes elnökválasztást megelőző kampány egyik fő témája lesz.
   
Franciaországban az atomipar közvetlenül 50 ezer, közvetve pedig 120 ezer embernek biztosít munkahelyet, amelyek a baloldali megegyezés végrehajtása esetén veszélybe kerülnének, továbbá feltehetően növekednének az Európában a legalacsonyabbak közé tartozó francia lakossági energiaárak is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.