Kiadták az előzetes letartóztatási parancsot

Megszökött Romániából a megvádolt képviselő

Elmenekült Romániából az a parlamenti képviselő, akinek megvonták mentelmi jogát, így csütörtökön távollétében bocsátotta ki nevére a román legfelső bíróság az előzetes letartóztatási parancsot.

2012.03.22 19:24MTI

Mihail Boldea tavaly októberig a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) színeiben volt képviselő, kilépése után a független honatyákat tömörítő Románia Haladásáért Országos Szövetséghez (UNPR) csatlakozott.
   
A román képviselőház kedden vonta meg a képviselő mentelmi jogát, miután Boldea a román szervezett bűnözésellenes ügyészség látókörébe került. A vádhatóság szerint a honatya együttműködött egy olyan bűnszövetkezettel, amely büntetőperekben elkobzott telkeket játszott át a bűnszövetkezet tagjainak. Boldeát azzal gyanúsítják, hogy ügyvédként iratokat hamisított.
   
A román legfelső bíróság csütörtökön délután előzetes letartóztatási parancsot bocsátott ki a politikus nevére, távollétében, hiszen ő már március 17-én elhagyta az országot.
   
Codrut Olaru főügyész szerint a vádhatóság jól végezte a dolgát, és szerinte egy joghézag miatt menekülhetett el a képviselő. Az ügyészség szerint ugyanis a mentelmi joggal rendelkező személyek esetében azonnal és automatikusan érvénybe kellene lépnie az ország elhagyására vonatkozó tilalomnak, mihelyt a vádhatóság a parlamenttől kéri egy honatya mentelmi jogának megvonását. Ebben az esetben ugyanis az ügyészség szerint nem fordulhatna elő hasonló eset.
   
A román hatóságok információi szerint Boldea Bulgárián keresztül hagyta el Romániát, majd Törökországból repülővel utazott tovább ismeretlen helyre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.