Fontos győzelem

Romney nyert Hawaii államban is

Mitt Romney nyerte meg a Hawaii amerikai szövetségi államban kedden megrendezett republikánus jelöltállító gyűléseket.

2012.03.14 12:45MTI

A volt massachusettsi kormányzónak szüksége is volt erre a győzelemre, mivel az ugyancsak keddi alabamai és mississippi előválasztáson Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor és Newt Gingrich volt házelnök is megelőzte. Santorum déli kettős győzelmével ismét megerősítette, hogy a versenynek még koránt sincs vége, ahogy azt Romney a minap állította. Az exszenátor kijelentette, hogy a párt konzervatív táborának össze kellene fognia egyetlen jelöltaspiráns mögött Romneyval szemben.
   
A hawaii jelöltállító gyűléseken Romney a szavazatok 45 százalékát szerezte meg, míg Santorum 25, Ron Paul kongresszusi képviselő 18, Gingrich pedig 11 százalékot kapott. Romney nyert az Amerikai Szamoán megrendezett republikánus jelöltállító gyűléseken is, de a szavazatok megoszlásáról még nincsenek adatok.
   
Mississippi és Alabama államban összesen 90 delegátus a volt a tét, míg Hawaii államban húsz. Amerikai Szamoa kilenc küldöttet delegálhat a Republikánus Párt augusztusi országos konvenciójára, amelyen eldől majd, hogy a párt nevében ki lesz Barack Obama elnök kihívója. Az elnökjelöltség elnyeréséhez 1144 voksra lesz majd szükség. Romney már 476 delegátus támogatására számíthat. Santorum 229, Gingrich 140, Paul 64 küldött támogatását biztosította be eddig.
   
A legközelebbi megméretés vasárnap lesz Puerto Rico szigetén, amelynek lakói - Amerikai Szamoáéhoz hasonlóan - amerikai állampolgárok ugyan, de magán az elnökválasztáson nem szavazhatnak majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.