Erődödnek a szankciók

Iráni atom - Obama és Cameron még hisz a diplomáciai megoldásban

Barack Obama amerikai elnök és David Cameron brit kormányfő közölte: az Egyesült Államok és Nagy-Britannia hisz benne, hogy van még tér és idő egy olyan diplomáciai megoldáshoz, amely visszatérítené Iránt a nemzetközi kötelezettségei teljesítéséhez.

2012.03.13 16:59MTI

A két vezető - anélkül hogy konkrét említést tett volna az iráni nukleáris programról - hangsúlyozta, hogy kormányaik diplomáciai erőfeszítéseiket koordinálják Kínával, Franciaországgal, Németországgal és Oroszországgal, a P5+1 csoport többi partnerországával.
   
"Eközben az Egyesült Államok az eddigi legerősebb szankciókat érvényesíti, az Európai Unió pedig arra készül, hogy embargót vezessen be az iráni olajra, Teherán választása élessé válik - vagy teljesíti nemzetközi kötelezettségét vagy szembesül a következményekkel" - írta Obama és Cameron.
   
David Cameron egy héttel Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő látogatása után érkezik az Egyesült Államokba, aki "azért utazott Washingtonba, hogy támogatást szerezzen egy Iránnal való potenciális katonai konfrontációhoz" - írta kedden, a brit miniszterelnöki vizit első napján a The New York Times.
   
"(Cameron) miniszterelnök elég világos volt azzal kapcsolatban, hogy egy Irán elleni katonai akció nem segítene" - jelentette ki a lapnak Peter Westmacott washingtoni brit nagykövet.
   
A The New York Times emlékeztetett rá: Cameron egyetért Obama azon eltökéltségével, hogy Iránt meg kell akadályozni abban, hogy nukleáris fegyver birtokába jusson, úgy ítéli meg, hogy Obamának az Iránhoz Netanjahu látogatásakor intézett figyelmeztetése nyomán "megváltozott a helyzet", és ugyanakkor ellenzi az izraeli katonai akciót.
   
"Nagyon világosak voltunk: egy izraeli csapás esetén nem támogatnánk őket" - idézte a lap Cameront.
   
Westmacott nagykövet leszögezte, hogy London nem állna élére a szíriai felkelők felfegyverzésére irányuló erőfeszítéseknek vagy az arab ország elleni katonai intervenciónak.
   
Közös cikkében Obama és Cameron elítélte a szíriai rezsim által "az ártatlan civilekkel szemben alkalmazott borzalmas erőszakot" és hangsúlyozta, hogy a két ország erőfeszítéseit a humanitárius segítségnyújtásra összpontosítja. Ugyanakkor rámutattak, hogy Washington és London a nemzetközi partnerekkel együtt "szűkíti a hurkot" Bassár el-Aszad (szíriai elnök) és környezete körül és kidolgozza az Aszad távozását követő átmenet tervét.
   

A két vezető rámutatott, hogy találkozójukon fontos helyet kap a májusi chicagói NATO-csúcs előkészítése, amelynek egyik feladata az afganisztáni átmenet következő szakaszának meghatározása lesz. Anélkül, hogy kitértek volna a Korán-égetésre, vagy az amerikai katona által végrehajtott kandahári mészárlásra, azt írták: "a közelmúlt eseményei kiemelik", hogy az afganisztáni "nehéz küldetés marad".
   
Az amerikai elnök és a brit kormányfő hangsúlyozta az amerikai-brit viszony különleges mivoltát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.