Elkerülhetetlen a háború?

Iráni atom - Diplomáciai kudarcra készül Izrael

Jaakov Amidror, az izraeli nemzetbiztonsági tanács vezetője üdvözölte szerdán azt, hogy az ENSZ-ben rövidesen felújul a párbeszéd Iránnal atomprogramjáról, de figyelmeztetett a dialógus kudarcának lehetőségére.

2012.03.07 12:59MTI

"Nagyon örülök a tárgyalások felújításának Irán és a nagyhatalmak között, főként ha az eredmény az lesz, hogy Irán lemond nukleáris programjáról, de fel kell készülnünk azok kudarcára is" - mondta Amidror a közszolgálati rádióban. Figyelmeztetett arra, hogy "katonai alternatíva híján (az irániak) nem fognak lemondani atomprogramjukról".
   
A legutóbbi ilyen tárgyalásokat Irán és az 5+1 csoport (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország) tavaly januárban tartotta Isztambulban.
   
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Barack Obama amerikai elnök hétfői washingtoni találkozóját - amelyen maga is jelen volt -, a nemzetbiztonsági főtanácsadó úgy ítélte meg, hogy az "igen jó légkörben" zajlott le. Véleménye szerint "nagyon jó a munkakapcsolat (az amerikai és izraeli vezető között), de (...) a helyzetükben van különbség".
   
"Mi Izraelben közel vagyunk az iráni veszélyhez, ők messze vannak tőle. Ők nagyhatalom, mi pedig, ha erős ország vagyunk is, bizonyosan nem vagyunk nagyhatalom. Következésképpen máshogy tekintünk a (párbeszéd-)lehetőségekre és a naptárra" az iráni atomprogramot illetően - tette hozzá Amidror.
   
"A világ legnagyobb országának elnöke biztosított bennünket az Izrael biztonsága melletti elkötelezettségéről. Ez nagyon fontos, és én hiszek neki" - mondta végezetül a rádióinterjúban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.