Josszi Melman szerint nem lesz idén háború

Láncreakciót indíthat el az iráni fenyegetés

Josszi Melman, az izraeli Háárec című napilap munkatársa szerint nem indítanak háborút Irán ellen idén, az egyetlen veszélyt az jelentheti, ha az első világháborúhoz hasonlóan elkezdődik egy láncreakció, és az országok belesodródnak a konfliktusba.

2012.03.08 17:59MTI

A számos díjjal kitüntetett újságíró szerint ha az iszlám köztársaság nem hagy fel a jelenlegi irányvonallal, akkor 2013-2014-ben sor kerülhet a katonai beavatkozásra.
   
A Háárec stratégiai, hírszerzési és biztonsági kérdésekkel foglalkozó munkatársa rámutatott, hogy az Irán-Izrael-Egyesült Államok háromszög szinte mindegyik tagja játszmát folytat, de ez csak a pszichológiai hadviselés része.
   
Irán például az "utcai szájhős" szerepét játssza agresszív háborús retorikájával és manővereivel, aki "kötekedik" ugyan, "de ha megütöd, rájössz, hogy a fenyegetés mögött nincs semmi". Melman szerint a nemrég bejelentett rakétatesztelések egy megrendezett showműsor elemei voltak. A tévéfelvételek alapján szakértők úgy vélik, hogy valójában nem új rakétákat indítottak, hanem a régieket próbálták meg továbbfejlesztettként feltüntetni. A Háárec munkatársa úgy véli, a korrupt iszlám köztársaság messze van az imázsban mutatott erős államtól.
   
Melman biztos benne, hogy a rezsim összeomlik, méghozzá külső rásegítés nélkül, "mert Irán kimerítette lehetőségeit mint iszlám köztársaság". Szerinte a változás legkésőbb a 73 éves legfelsőbb vezető, Ali Hamenei halála után be fog következni, és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy egy, a Forradalmi Gárda tagjaiból alkotott katonai tanács kezébe kerül az ország.
   
Izraelnek eközben a kardcsörtetés ellenére esze ágában sincs megtámadnia az iszlám köztársaságot, és inkább Washingtontól várja ezt. Az izraeli nyomásnak komoly szerepe volt az Európai Unió által bevezetett gazdasági szankciókban is, hiszen az unió magától soha nem tett volna olyat, amivel rosszul jár, márpedig az olajembargó ennek az iskolapéldája. Melman szerint a zsidó állam célja a nemzetközi közvélemény felrázása, ezzel magyarázható sürgető magatartása, valamint a rövid időn belüli támadással való fenyegetés.
   
Az újságíró úgy gondolja, hogy egyetlen ország nem blöfföl, az Egyesült Államok, amelynek elnöke, Barack Obama szavát adta: nem hagyja, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Melman szerint Washington nemcsak Izrael kedvéért használ kemény szavakat, hanem valóban nem engedheti meg, hogy teljesüljenek az iszlám köztársaság állítólagos nukleáris vágyálmai. Ugyanis ha az Egyesült Államok szükség esetén nem lenne kész lépni, az az atomsorompó-szerződés korszakának végét jelentené, és azt eredményezné, hogy az események kicsúsznának az irányítás alól, s előbb a közel-keleti országok, majd pedig Dél-Amerika egyes államai fognának nukleáris fegyverkezésbe.

A Háárec munkatársa elmondta, hogy az "arab tavasz" következtében ellenségesebbé vált környezet ellenére nem várhatóak változások az izraeli külpolitika irányvonalában. Az alap eddig is a Nyugattal, különösképpen az Egyesült Államokkal kötött szoros szövetség volt, és ezután is ez lesz a legfontosabb - magyarázta Melman. Emellett Izrael soha sem hitt abban, hogy hosszú távú békét köthet az arabokkal, így a feltartóztatáshoz folyamodott, ez a hozzáállás pedig a jövőben sem fog változni. Emellett fontos szerepet kapnak a periférikus szövetségek a térségbeli nyugatbarát országokkal - lásd Jordánia -, illetve a nem arab vagy nem muszlim államokkal, köztük Törökországgal és a nagyrészt keresztény Etiópiával.
   
Ezek olyan taktikai szövetségek, amelyek a geopolitikai viszonyok állandósága miatt nem változnak jelentősen. A jelenlegi fagyos török-izraeli viszonyt elemezve Melman elmondta, hogy korábban is voltak hullámhegyek és -völgyek a kapcsolatban, de Törökország lényegében még mindig egy nem arab állam, amelynek komoly vitái vannak a szomszédos Iránnal, Irakkal és Szíriával, ez pedig Izraelnek kedvez.
   
A Háárec munkatársa több könyv szerzője és rangos kitüntetések birtokosa, emellett lelkes triatlonos és maratoni futó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.