Ilyen körülmények között nem meglepő

London szerint az iráni választások a félelem légkörében zajlottak

London szerint a félelem légkörében zajlottak pénteken az iráni parlamenti választások, s nem voltak szabadok, illetve nem tükrözték a nép akaratát.

2012.03.03 08:31MTI

"Egyértelmű volt már egy jó ideje, hogy ezek a választások nem lesznek sem szabadok, sem igazságosak. A (teheráni) rezsim inkább a lojalitás próbatételeként állította be a választásokat, s nem egy lehetőségként az emberek számára, hogy szabadon megválasszák képviselőiket" - szögezte le péntek éjszaka kiadott közleményében William Hague brit külügyminiszter.

Hague szerint a teheráni rezsim három évvel ezelőtti erőszakkampányával megteremtette a félelem légkörét, amely azóta sem múlt el. A képviselők köre erősen korlátozott a jelöltek elleni intenzív hatósági ellenőrzések és a másként gondolkodók elnyomása miatt - közölte a külügyminiszter, és felhívta a figyelmet arra, hogy 2011 februárja óta házi őrizetben van két iráni ellenzéki vezető.

"Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy az iráni reformszárny képviselőinek többsége úgy döntött, nem jelölteti magát, ami a rezsim konzervatívjainak belső versengésére korlátozta a választást" - közölte Hague, aki szerint így nem lehet azt mondani, hogy az iráni választás tükrözi a nép akaratát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.