Nagykövet: "nincs jelen a dolog"

Választás a szomszédban: nem magyaroznak a szlovákok?

Peter Weiss budapesti szlovák nagykövet szerint kedvező légkörben folyik országában a választási kampány, amelyben "nincs jelen az úgynevezett magyar kérdés".

2012.02.29 17:35MTI

A diplomata szerdán Budapesten a Magyar Újságírók Országos Szövetsége külpolitikai szakosztályának vendégeként beszélt a március 10-i szlovákiai parlamenti választásokról. Elmondta, a hivatalosan február 18-án kezdődött kampányban 26 párt és mozgalom vesz részt. Ez nyolccal több, mint 2010-ben. Mint mondta, a mandátumra pályázók közül soknak 4-7 százalékos a támogatottsága, miközben Szlovákiában 5 százalékos a parlamentbe jutási küszöb.

A jövendő kormány összetétele nagyban múlik azon, hogy hány pártnak sikerül elérnie az 5 százalékot. A diplomata megemlítette, hogy a szlovák választási szabályok szerint a parlamentbe be nem jutottak szavazatait elosztják a törvényhozásba bekerülők között.

Egyes közvélemény-kutatások szerint a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokráciának (Smer) 40 százalékos a támogatottsága, előfordulhat, a Smernek sikerül annyi mandátumot összeszednie, hogy abszolút többséget szerezzen - mondta Peter Weiss, hozzátéve, természetesen fölösleges előre latolgatni a választások végeredményét.

Annyi azonban látszik - mondta -, hogy a törvényhozásban bent lesznek a szociáldemokraták, a kereszténydemokraták (Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH)) 10-11 százalékos támogatottsággal, az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLNO) párt, valamint a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ). Ez utóbbi pártnak azonban csökkent a támogatottsága - jelezte a nagykövet, hozzáfűzve, hogy hasonló gondokkal küzd a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt is.

A nagykövet a továbbiakban arról beszélt, hogy a mostani kampányban jelentős szerepet játszik a decemberben a világhálóra felkerült úgynevezett Gorilla-dosszié. A dokumentum arról szól, hogy Szlovákia egyik legerősebb pénzügyi csoportja, a Penta miként befolyásolta a politikát.

A Szlovák Információs Szolgálat (SIS) lehallgatási anyagairól van szó, amelyek 2005-ben és 2006-ban készültek. Peter Weiss azt mondta, általános a társadalmi egyetértés, hogy utána kell nézni a dokumentumokban foglaltaknak. El kell mondani azonban azt is - mutatott rá -, hogy a dokumentumok tartalma táplálta az országban az általános elégedetlenséget.

Azt az elégedetlenséget, amely összefügg a magas munkanélküliséggel, a fővárosban és a vidéken élők eltérő gazdasági lehetőségeivel, valamint az európai általános gazdasági, és az euróövezeti válsággal.

A nagykövet szólt arról a jelenségről, hogy felmérések szerint sokan, a társadalom mintegy fele esetleg el sem megy el szavazni, ezzel akarván megbüntetni a politikusokat. Azok, akik elmennének választani, azt hiszik, hogy új pártokat kell beválasztani a törvényhozásba, mert azok talán jobbak a korábbiaknál. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a korábban újoncként a kormányzásba bekerülő három párt négy év után eltűnt a politikai porondról.

Peter Weiss szerint a nagy kérdés az, a jobboldali pártok újból képesek lesznek-e annyi voksot szerezni, hogy mandátumaik száma legalább 2-3-ral meghaladja a Smerét. A kérdés az, hogy a választások után megismétlődik-e egy több kispártból álló koalíció, vagy a Smer alakít kormányt a kereszténydemokratákkal vagy a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párttal.

Az idei kampányt a két évvel ezelőttivel összehasonlítva a diplomata úgy vélekedett, hogy az említett ügyek ellenére kedvező légkörben folyik, és a kampányban nincs jelen az úgynevezett magyar kérdés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.