A többi jelöltet elhanyagolta a média

Orosz elnökválasztási kampány: Putyin, Putyin és Putyin

A Golosz nevű orosz jogvédő szervezet szerint elsősorban Vlagyimir Putyinról szólt az elnökválasztási kampány.

2012.03.01 19:41MTI

A legnézettebb orosz televíziós csatornákon többszörösen meghaladta a kormányfő-elnökjelöltről szóló agitáció a többi négy elnökjelöltnek biztosított műsoridőt és a velük foglalkozó tudósításokat - állapították meg a Golosz munkatársai.
   
A főbb médiumok látszólag Vlagyimir Putyin miniszterelnöki munkájáról számoltak be, valójában a választási programját népszerűsítették.
   
Oroszország különböző régióiból arról érkeztek jelentések, hogy sokakat a lakóhelyüktől távoli szavazásra jogosító igazolás felvételére kényszerítettek, gyanús embereket neveztek ki a helyi választási bizottságokba, vagy éppen rosszul állították össze a szavazók listáját.
   
Bevett gyakorlat az is, hogy a vállalatoknál alakítják ki a szavazóköröket, a dolgozók pedig a főnökség felügyelete alatt voksolnak. "Amíg felül a tisztességes választásokról beszélnek, addig lent aktívan készülődnek a csalásra" - jelentette ki Andrej Buzin, a választási megfigyelőcsoport vezetője.
   
Az orosz nyomozóhivatal csütörtökön bejelentette, hogy vizsgálatot indítottak március negyedikére, az elnökválasztás napjára dátumozott, választási csalásokról előre elkészített és az internetre felkerült videofelvételek ügyében. A felvételek szerint egyes szavazókörökben meghamisítják a jegyzőkönyveket.
   
A Kreml bírálói szerint a hatóságok gyártották a provokációnak szánt felvételeket.
   
A 2011. december 4-i parlamenti választás idején önkéntesek valóban rögzítettek visszaéléseket a szavazóhelyiségekben. Ezeknek a felvételeknek is szerepe volt a választás utáni tiltakozó hullám kirobbanásában.
   
Februárban az orosz nyomozóhivatal azt állította, hogy a csalásokat rögzítő decemberi felvételek hamisítványok voltak, és egy kaliforniai szerverről töltötték le azokat. Ezzel alátámasztották Putyin azon kijelentését, hogy az ellenzéki tiltakozó mozgalmat az Egyesült Államokból irányítják.

A Golosz jogvédő szervezet ellenőrizte az egyik felvételt, és kijelentette, hogy a nyomozóhivatal tévedett annak eredetében.
   
Vlagyimir Putyin szerdán azzal vádolta ellenfeleit, hogy az elnökválasztáson provokációt készülnek végrehajtani, tömegesen dobnak be majd szavazólapokat az urnákba, hogy aztán erre hivatkozva érvénytelennek kiáltsák ki az elnökválasztás eredményét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.