Az ellenzék gyanakszik

Merényletkísérlet Putyin ellen - Csak politikai trükk volt a bejelentés időzítése?

Ellenzéki politikusok szerint politikai manőver a Vlagyimir Putyin elleni merényletkísérlet, terv bejelentésének időzítése az elnökválasztás előtt.

2012.02.27 13:05MTI

Gennagyij Gudkov, az Igazságos Oroszország párt parlamenti képviselője és a parlamenten kívüli Parnasz ellenzéki párt társelnöke, Alekszandr Rizskov egyértelműen politikai szándékot lát a merényletkísérlet bejelentésében.
   
Az ellenzéki politikusok a Moszkovszkij Komszomolec című lap által szervezett hétfői kerekasztal-beszélgetésén fejtették ki véleményüket.
   
Alekszandr Rizskov szerint a vasárnapi elnökválasztás előtti, negatív szenzációnak szánt bejelentéssel Vlagyimir Putyin elnökválasztási stábjának az a célja, hogy bizonyítsa: nem csak a belső, de a külső ellenséggel is fel kell venni a harcot. "A  történelemben nem az első eset, hogy diktátorok így szereztek maguknak felhatalmazást az ellenféllel való leszámolásra" - tette hozzá Rizskov.
   
Gennagyij Gudkov azt mondta: "mindennaposak a hírek a terrorcselekményekről, merényletekről és azok leleplezéséről, de hogy egy januárban felderített merényletkísérletről épp az elnökválasztás előtt hat nappal történt a bejelentés, annak nem lehet más célja, mint a választók befolyásolása".
   
A kerekasztal-beszélgetés résztvevői nem gondolják, hogy a bejelentés döntően befolyásolná az elnökválasztás végeredményét.
   
Az MTI-nek nyilatkozva mind Andrej Bogdanov, mind Igor Mintuszov politikai szakértők Vlagyimir Putyin győzelmét jósolják, hozzátéve: a kormányfő-államfőjelölt érdekében áll, hogy vasárnap átlátható és tisztességes legyen a választás  Oroszországban.
   
Az Interfax hírügynökség emlékeztet rá, hogy a négy évvel ezelőtti elnökválasztás előtt is hasonló merénylet meghiúsításáról röppentek fel hírek, de azok valódiságát akkor hivatalosan nem erősítették meg.
   
Az orosz 1-es televíziós csatorna hétfőn jelentette, hogy Doku Umarov csecsen lázadóvezér akarta megöletni Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt. A merényletkísérletet az ukrajnai Odesszában készítették elő.
   
A politikus elleni merénylet tervéről, valamint az ukrán és az orosz titkosszolgálatok közös felderítő munkájáról szóló tájékoztatás szerint Putyint katonai célokra gyártott aknával a március 4-i elnökválasztás után akarták felrobbantani Moszkvában, a Kutuzov sugárúton, amelyen csúcsvezetők is közlekednek konvojban. Az információt Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára is megerősítette, de kommentálni nem volt hajlandó. Az orosz televízió estére további részleteket ígért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.