Szíriát sem tartja Líbiának az orosz elnök

Putyin katasztrófát jósol, ha lecsap Iránra a Nyugat

Egy Irán elleni katonai fellépés katasztrófával végződhet - figyelmeztetett legújabb kampánycikkében Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök, aki attól is óva intette a Nyugatot, hogy "líbiai forgatókönyvet" próbáljon alkalmazni a szíriai válság rendezésére.

2012.02.27 07:45MTI

Putyin, a március 4-ik elnökválasztás biztos befutója ezúttal a Moszkovszkije Novosztyi című napilapban jelentett meg terjedelmes kampánycikket, sorozatban immár a hetediket. Oroszország és a változó világ című, kifejezetten külpolitikai kérdéseknek szentelt írás hétfő reggel jelenik meg a lapban, de az orosz média már kora hajnalban idézett belőle.
   
"Oroszországot aggasztja a katonai csapás növekvő veszélye ebben az országban (Iránban). Ha ezt megtörténik, következményei tényleg katasztrofálisak lesznek" - írja az orosz kormányfő. Azt javasolja, hogy a világ ismerje el Irán jogát a polgári célú atomprogram fejlesztéséhez és az urándúsításhoz, cserében pedig a teljes iráni nukleáris program kerüljön a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felügyelete alá.   
   
"A Nyugat túlságosan rákapott egyes országok megbüntetésére. A legcsekélyebb ok miatt is szankciós vagy a katonai furkósbotot ragad" - írja Putyin. Nyilvánvalóan a Nyugatnak címezve megjegyzését hozzáteszi: megengedhetetlen egy "líbiai forgatókönyv" megvalósulása Szíriában.
   
Az orosz miniszterelnök azt üzeni Washingtonnak: nem használnak a kölcsönös megértés elmélyítésére az Egyesült Államok rendszeres, "politikai ügyködésre" irányuló kísérletei olyan térségekben, amelyek hagyományosan fontosak Moszkva számára. Kiváltképpen most nem, az orosz elnökválasztási kampány idején. "A rakétavédelmi rendszer európai létrehozásával kapcsolatos amerikai ötletelés jogosan aggaszt minket" - írja Putyin
   
Az elnökjelölt nem zárta ki, hogy Moszkva közvetlen pénzügyi segítséget nyújt a válsághelyzetbe került európai országoknak. Moszkva az erős Európai Unióban érdekelt - tette hozzá Putyin.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.